Sterrenchefs steken woensdag in Ieper middeleeuwse recepten in nieuw jasje tijdens kookdemo
Komende woensdag 23 oktober organiseert het Yper Museum een kookdemo in middeleeuwse stijl in de Ieperse stadsschouwburg. Topchefs Michael en Franky Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge voorzien culinaire hoogstandjes en Hannelore Franck geeft je intussen de leukste weetjes mee over de eetgewoontes in de middeleeuwen. Ga dat zien, ga dat proeven….
Middeleeuwse methodes
Tijdens deze culinaire avond maak je kennis met een aantal spectaculaire gerechten. De middeleeuwse keuken zit namelijk boordevol rijke smaken en luxueuze ingrediënten. Topchefs en vader-zoon duo Franky en Michael Vanderhaeghe hebben beiden een passie voor topgastronomie. In een live kookdemo brengen ze kleurrijke en spectaculaire feestmalen met complexe sauzen en vullingen.
Gebraden pauw en zwanenhals zie je nu niet meer op menukaarten staan, maar deze gerechten werden in de middeleeuwen opgediend tijdens feestdagen als pronkgerecht. De recepten hebben vaak vage instructies zoals ‘genoeg’ kruiden of ‘koken tot het gaar is’. Dat maakt de bereiding extra uitdagend en het biedt de chefs de mogelijkheid om te experimenteren en nieuwe culinaire kunstwerken te creëren.
“Tijdens de kookdemo zullen enkele gelukkigen uit het publiek via loting een hapje kunnen proeven van deze culinaire meesterwerken. Wat er precies op het menu staat, blijft nog even geheim, maar één ding is zeker: het wordt een sfeervolle avond vol historische weetjes en gastronomische hoogstandjes”, aldus Dimitry Soenen, schepen van Musea
Vrolijk, Vrij & Vunzig, de middeleeuwen een veelzijdige ontdekking
De middeleeuwse kookdemo is een randactiviteit in het kader van de tijdelijke tentoonstelling ‘Vrolijk, Vrij & Vunzig, de middeleeuwen een veelzijdige ontdekking’ die momenteel in het Yper Museum loopt. In deze tentoonstelling kom je alles te weten over de fascinerende middeleeuwen, waaronder de culinaire gewoonten. Een replica van een middeleeuws kookboek biedt een kijkje in de prestigieuze recepten die destijds voor de elite werden bereid. De plaatsen voor deze activiteit zijn beperkt. Inschrijven kan via: www.ypermuseum.be/kookdemo-middeleeuwen
Foto v.l.n.r. Topchefs Michael Vanderhaeghe, Franky Vanderhaeghe en wetenschappelijk medewerker Hannelore Franck