Home > Steeds meer West-Vlamingen ontdekken Les Lacs de l’Eau d’Heure, hoogste merengebied van België

Steeds meer West-Vlamingen ontdekken Les Lacs de l’Eau d’Heure, hoogste merengebied van België

Geschreven op 1 juli 2022 om 12:16 door Mario De Wilde

Ja, sire: er zijn nog plekjes dichtbij huis waar je de ogen uitwrijft. Ver weg van overprijsde restaurants en souvenirshops vol prullaria en domme hoedjes gidste Tom Tom ons richting Henegouwen. In mijn arme hoofd stond die regio synoniem voor grijze industriesteden, vervallen kastelen en het Hellend Vlak van Ronquières dat iedereen kent maar nooit geweest is. Allez, en route….Na anderhalf uur rijden, hielden we plots halt aan een adembenemend mooi merengebied (het grootste van België). Blauwe hemel, azuurblauw water. Hoera, vakantie…
Mario De Wilde

Terwijl corona zich aarzelend een weg zocht uit de luchtwegen van de modale Vlaming, kreeg de mijnheer van Het Nieuws van West-Vlaanderen dit voorjaar de sleutel overhandigd van een prachtvilla van De Golden Lakes Village. De setting op zich was al één ‘hoera’: gelegen aan de oevers van het meer van Plate Taille aan de Lacs de l’Eau d’Heure, bestaat dit toeristisch domein uit 150 mooie villa’s die te huur worden aangeboden en een 4-sterren hotel dat vorig jaar werd geopend. Noteer voor immer: Les Lacs de l’Eau d’Heure in Henegouwen….


Sint-Deboosere
Het is 9 uur in de ochtend wanneer de zon aan haar dagelijks klimmetje begint. Het kwik dat rond de 20 graden schommelt, krijg ik er gratis bij. In de verte klapperen een zes ganzen uit het riet. Als de vogels in het bos even zwijgen, hoor ik vanuit de ruime living de bomen ademen. Zoiets moet het wellicht ook in het Aards Paradijs geweest zijn. Ik ontkurk vanop mijn terras een fles en hef mijn glas ten hemel voor een toost. Hopelijk waardeert Sint-Deboosere, patroonheilige van het goede weer, mijn geste en blijft het zomeren. Mijn verkenningstocht van dit totaal onbekend stukje groen en water begint immers over een halfuur.
Welkom rond 1.800 ha water
Eerst een stukje onderricht. De meren van l’Eau d’Heure bevinden zich in een fantastisch mooi stukje natuur en tellen meer dan 1.800 ha water, bossen en groene landschappen. In de jaren 70 besloot het Waalse Gewest hier een waterkrachtcentrale met kunstmatig stuwmeer te bouwen. Het prille begin van de meren van l’Eau d’Heure. Dankzij dit toeristische aanbod ontving het domein twee jaar geleden het felbegeerde Eden-label van de Europese Unie. Daar zijn ze in de regio terecht trots op.

Langste kustlijn van België
De meren van l’Eau d’Heure liggen in de ongerepte natuur en vormen de grootste kunstmatig aangelegde waterpartij van België. Ze bestaan uit vijf stuks en hebben een totale overlengte: 67 km, zeg maar de grootste kustlijn van ons land. Intussen hebben we een tafeltje uitgezocht op het zuiders terras van L’Eau d’Heure et le Goût. Binnen de tien minuten serveren Amélie en Herold ons het fijnste van de Italiaanse keuken aan tafel. Keuze genoeg en de porties zijn groot. Onze favorieten: de Mafiosa en de Spaghetti Fruit des Mer. En dan moesten de ijsjes nog komen. Heerlijke en vlotte bediening mét de glimlach erbij. Het Como-meer in Froidchapelle …


Rode krokodil waargenomen
En ja, er zijn nog ontelbaar andere surprises. Ontdek met de hele familie bijv. de meren van l’Eau d’Heure met de amfibiebus Le Crocodile Rouge, een ongelooflijk grappig voertuig, dat zich zowel op het water als op het land beweegt. Noteer ook: Natura Parc, een activiteitenpark midden de bossen. Ga eens voor een boomklimparcours, een van de tokkelbanen w.o. twee rondvluchten over het meer, een slingersprong, een vrije val e.v.a. fietsactiviteiten of ga eens een uurtje met een elektrische scooter op pad. Ook een bezoek aan de stuwdam is een must.


Dix points
Een tien voor de setting, maar ook de villa’s zelf verdienen ook een hosanna. Ze zijn stuk voor stuk gebouwd met duurzame en milieuvriendelijke materialen, smaakvol gemeubileerd (ingerichte keuken, ruime living en keuken) en volledig uitgerust van alle comfort. Ik kijk, voor het uitchecken, nog eens naar buiten en zit gedurende een uur een onwaarschijnlijk mooie natuurfilm in 3D te aanschouwen. Inspiratie voor een boeiende reisreportage meer dan genoeg….

Info: www.goldenlakeshotel.be/nl en www.goldenlakesvillage.com/nl

1 reactie

Regina van den Eijnden
Geschreven op 2022-07-03 07:45:40
We waren daar 2 jaar geleden in een park van Landal. Het was niet onze eerste keuze maar moesten omboeken omdat we België niet uit mochten vanwege Corona. Maar het was geweldig daar. Prachtige omgeving met veel mogelijkheden zeker als je houdt van natuur, wandelen en fietsen. Een echte aanrader.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.