Home > Stationsplein van Brugge en Gaston Roelandtsplein in Assebroek worden onthard met meer groen

Stationsplein van Brugge en Gaston Roelandtsplein in Assebroek worden onthard met meer groen

Geschreven op 8 februari 2023 om 13:35 door Mario De Wilde

Brugge zet fors in op het ontharden van het Openbaar Domein: dit maakt de stad groener en meer leefbaar. “In 2023 gaan we een versnelling hoger: we ontharden meer dan 4 hectare”, vertelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. In 2019 werd 580 m² onthard op het stationsplein. De reacties hierop waren enorm positief en in 2020 ontving dit plein de eerste plaats in categorie Plein van VVOG en dit jaar zal er nog 210 m² extra  onthard worden. Ook het Gaston Roelandtsplein in Assebroek wordt groener en gezelliger. Op een oppervlakte van 190 m² komen er planten, bloemen en wordt ook het het voetpad vernieuwd. Ook in Zeebrugge wordt 23.000 m² onthard onder andere op het Marktplein en op de site Knapen. Het regenwater kan zo beter in de bodem doordringen: enerzijds zorgt dit voor minder wateroverlast, anderzijds wordt het grondwaterpeil verder aangevuld.

Dat betekent dat Brugge ook visueel er een stuk groener zal uitzien en de vergroening van het stationsplein, wordt een groene toegang tot de stad. In 2019 werd in een eerste fase reeds 580 m² onthard. Deze ontharding en de aanplant van planten en bloemen zorgde ervoor dat het stationsplein door de Vereniging voor Openbaar Groen dit plein in 2020 op de eerste plaats in de categorie Plein zette. Door in een tweede fase bijkomend 210 m² te ontharden, wordt het nog groener. Er werd een looplijnenstudie uitgevoerd, zodat de onthardingen de functie van het plein, namelijk het bereiken van het station te voet of met de fiets, niet in gedrang brengt. De vorm van de nieuwe ontharde zone sluit aan bij het ontwerp van ontharding in 2019. Het plein blijft zo een mooi geheel vormen. Er komt een nieuwe groenzone met 2.150 vaste planten, 25 heesters, 3.000 bloembollen en 7 bomen en wordt het plein extra kleurrijk. De aanplant van de bomen wordt afgestemd op het functioneren van de veiligheidscamera’s op het stationsplein, op die manier wordt de veiligheid gegarandeerd.
• 2.800 m² aan ruimte voor evenementen op het stationsplein
Op het stationsplein vinden jaarlijks verschillende evenementen plaats. Om ruimte voor deze evenementen te garanderen wordt een evenementenzone vastgelegd. “Op het stationsplein stelt het stadsbestuur van Brugge 2.800 m² aan evenementenzone ter beschikking. Dit zorgt er voor dat evenementen veilig en correct kunnen verlopen op de ter beschikking gestelde ruimte. De stad heeft dit voorstel besproken met de twee grootste organisatoren, namelijk Dag Van De Jeugdbeweging en Welcome Student, en beiden gaan hiermee akkoord.
• Koning Albert-I laan: groene laan die naar het station leidt
De Koning Albert-I laan, een gewestweg die naar het station leidt, werd al een groene laan. Er werden 35 bomen aangeplant, voor 883 m² onthard en 38.000 bloembollen aangeplant. Zo rijden bezoekers en Bruggelingen de stad binnen doorheen een kleurrijke laan.
• Kostprijs en timing
De uitbraak en aanvulling van nieuwe grond tijdens de tweede fase van de werkzaamheden aan het station wordt geraamd op 24.547,60 euro (incl. btw). De groenaanleg van het plein op 19.826,76 euro (incl. btw).
Aannemer Devriese is op 1 februari 2023 gestart met de onthardingswerken op het stationsplein. Deze worden afgerond op woensdag 8 februari 2023. In de daaropvolgende week wordt door de generieke sector van cluster Openbaar Domein nieuwe grond aangevuld. Na de grondwerken start aannemer Belacasa met de aanplant.

Vernieuwd Gaston Roelandtsplein: groener, gezelliger en voetgangersvriendelijk!
Op het Gaston Roelandtsplein wordt 190 m² onthard. Daarnaast worden er nieuwe planten en bloemen in de bestaande 640 m² aan groenzones aangeplant. Inwoners zullen op dat moment van 830 m² groen kunnen genieten. Er werd gekozen om met een ruim assortiment van hoofdzakelijk groenblijvende planten en kleurrijke bloemen te werken. Dit zorgt ervoor dat het plein het hele jaar door kleurrijk is. Er komt een laadpaal voor elektrische wagens. Zes bestaande zitbanken worden geschilderd en krijgen een nieuw plaats. Er komt een nieuwe zitbank bij. Daarnaast worden de drie duo-staanders voor de fietsen verwijderd en vervangen door zestien fietsnietjes. Er is geen verlies aan parkeerplaatsen. De voetpaden rond het plein en langs het tramhuis worden eveneens heraangelegd en wordt er 370 m² aan voetpaden opnieuw aangelegd. De werkzaamheden op het Gaston Roelandtsplein worden geraamd op 39.750 euro. De werken zijn op 6 februari gestart en worden beoogd, behoudens onvoorziene omstandigheden, omstreeks eind februari afgerond zijn.

Breek uit: Help zelf mee aan een groene, waterrobuuste stad
“Niet enkel de grote onthardingen tellen, elke m² telt,” aldus Van Volcem. “Daarom roep ik iedereen op om via het project ‘Breek uit’ meer groen in je eigen tuin of terras te brengen. Daarnaast kunnen Bruggelingen ook een gevelplant aanvragen of een boom (in de voortuin) laten planten”. Vanuit Stad Brugge worden toelagen gegeven voor het opbreken en het beplanten van verharde oppervlakte in de (voor)tuin of het terras. Meer informatie: https://www.brugge.be/breekuit

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-02-08 17:08:43
Dat tweede stationsplein was al niet wat ik ervan verwacht had, en met deze tweede vergroeningsingreep wordt de pleinfunctie nog meer om zeep geholpen (maar dat is natuurlijk mijn hoogst persoonlijke mening). Ik had liever gezien dat men het geld besteed had aan een fatsoenlijke, overdekte en tochtvrije wachtruimte voor de internationale bussen. Na tien jaar prutsen is dit busstation nog altijd iets wat de belangrijkste toeristische stad van het land onwaardig is.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.