Home > Stadsmagazine van Kortrijk voortaan ook in luistervorm

Stadsmagazine van Kortrijk voortaan ook in luistervorm

Geschreven op 29 maart 2022 om 08:46 door Mario De Wilde

Het stadsmagazine van Kortrijk is voortaan ook beschikbaar als luistermagazine. Op die manier kunnen blinde en slechtziende mensen, maar ook dyslectici en mensen met een fysieke beperking, lezen op de manier die zij wensen. Meer zelfs, Kortrijk ziet dit als start voor een nieuwe podcastbeleving. Ongeveer 2 op de 100 inwoners in ons land heeft een visuele handicap. 1 op de 1.000 van hen is blind. Kortrijk trekt volop de kaart van inclusie en dat geldt uiteraard ook voor blinden en slechtzienden. Daarom laat de stad het stadsmagazine vanaf deze maand (editie april) inlezen door Transkript. Dat productiehuis maakt boeken, tijdschriften en teksten toegankelijk voor mensen met een leesbeperking. Op die manier kunnen blinde en slechtziende mensen, maar ook dyslectici en mensen met een fysieke beperking, lezen op de manier die zij wensen.

Ruth Vandenberghe, burgemeester: “Ook wie weinig tijd heeft of liever luistert naar informatie in plaats van deze te lezen, kan op deze nieuwe manier de stadsinformatie ontvangen. Als de luistereditie van het stadsmagazine in de smaak valt, is er een mogelijkheid om ook brochures in luistervorm aan te bieden. Kortrijk wil op die manier de podcasttoer op met haar stadscommunicatie.”
Philippe De Coene, schepen van Gelijke Kansen en Toegankelijkheid: “Het stadsmagazine bevat alle nieuws van en over de stad. Zo lees je er meer over de dienstverlening, beleidsbeslissingen, de sociale diensten en het vrijetijdsaanbod. Met het inlezen van het magazine zorgen we dat blinde en slechtziende mensen ook via deze weg eenvoudig en comfortabel het nieuws krijgen. Het nieuwe aanbod is een mooi voorbeeld van de goede samenwerking met de organisaties die zetelen in de stedelijke adviesraad personen met een handicap.”
De luisterversie van het Kortrijks stadsmagazine is beschikbaar op de website www.kortrijk.be/stadsmagazine. De gebruiker kan gemakkelijk door de aparte geluidsfragmentjes van de verschillende artikels navigeren. Het stadsmagazine is ook te beluisteren via de gratis Anderslezen-app. Inwoners die via deze app willen werken (via Luisterpunt, Kamelego of Transkript), geven hun geboortedatum door via communicatie@kortrijk.be. Op die manier kunnen wij het stadsmagazine op hun boekenplank plaatsen. Tot slot is er in de centrale bibliotheek ook een exemplaar beschikbaar op cd, dat kan afgespeeld worden met een DAISY-speler (DAISY staat voor Digital Accesible Information System).

Het stadsmagazine heeft een oplage van 45.480 exemplaren en valt bij alle Kortrijkzanen gratis in de bus. Ook in bibliotheken, cultuurhuizen, sporthallen en horecazaken is het stadsmagazine te vinden.
Foto: stad Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.