Home > Stadsbestuur van Brugge zoekt sponsors om € 84.000 te betalen voor meer bomen in Beisbroekbos

Stadsbestuur van Brugge zoekt sponsors om € 84.000 te betalen voor meer bomen in Beisbroekbos

Geschreven op 5 april 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

BOS+, een non-profit natuurorganisatie die strijdt voor meer bos in Vlaanderen, zorgt voor financiële ondersteuning bij het aanplanten van bossen. De organisatie gaat op zoek naar sponsors en financiert 7.000 euro per hectare. “In Beisbroek konden we 24 hectare aan gronden kopen. We voorzien een bosuitbreiding van 12 hectare. Met de ondersteuning van BOS+, kan de stad hiervoor 84.000 euro aan sponsoring ontvangen. Daarom roep ik alle bedrijven op in onze regio om contact te nemen met BOS+. Ook zij kunnen zo investeren in bos in de eigen stad of streek,” vertelt Schepen van Openbaar Domein en Financiën Mercedes Van Volcem.
Een uitbreiding van het Beisbroekbos tot 123 ha
Het Beisbroekbos is een belangrijke groene long in de stad. Het bos was voorheen 99 hectare groot, dit werd uitgebreid tot 123 hectare. Door verschillende onderhandelingen met wederzijds respect kon ik 24 hectare aan voormalige landbouwgrond uit pacht halen. Dit werd gefaseerd vrijgegeven over drie jaar. Op 25 februari hebben 400 enthousiaste leden van de Brugse scouts op 1,4 hectare zo’n 2.000 bomen aangeplant. Een geboortebos van 1,2 ha voor kinderen geboren in 2021 werd op 18 maart aangeplant. Hier werden zo’n 1.500 bomen geplant.

84.000 euro aan sponsoring voor uitbreiding Beisbroekbos
BOS+ verzamelt financiële middelen, afkomstig van sponsorende bedrijven, donateurs en subsidies, in een bosfonds. Via dit bosfonds ondersteunt BOS+ verschillende soorten bosuitbreiding. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan deze ondersteuning. Zo mag het bos onder andere niet aangeplant worden om ontbossing elders te compenseren. Ook komen reeds uitgevoerde plantwerken niet in aanmerking voor extra sponsoring en kan door de sponsors een feestelijke aanplantactie aangevraagd worden. Een andere voorwaarden is dat het bos minimum 25 jaar behouden moet worden.  Met de voorziene uitbreiding van Beisbroek wordt een dossier opgemaakt voor een financiering van 7.000 euro per hectare. Van de 24 hectare aan vrijgekomen gronden, zal op zo’n 12 hectare bosaanplant gebeuren. De overige hectare aan grond zal als heide of schraal grasland dienen. “Bij deze uitbreiding van 12 hectare aan bos, kunnen we een financiële ondersteuning van 84.000 euro ontvangen,” aldus de schepen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.