Home > Stadsbestuur van Brugge wil haar medewerkers tot meer autodelen aanzetten

Stadsbestuur van Brugge wil haar medewerkers tot meer autodelen aanzetten

Geschreven op 14 september 2022 om 09:31 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge zet volop in op duurzamere mobiliteit. Medewerkers van de stad worden maximaal gestimuleerd om dienstverplaatsingen met de fiets of te voet te doen. Soms laat de afstand of het weer dat niet toe en is het gebruik van een auto noodzakelijk. De Stad start een proefproject op waarbij voor dienstverplaatsingen deelauto’s worden gebruikt.

Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet: “Als Stad Brugge vinden we het van cruciaal belang om voor dienstverplaatsingen geen eigen auto’s meer aan te kopen, maar een overschakeling te maken naar autogebruik in de vorm van ‘autodelen’. Nu starten we hiervoor een proefproject op binnen onze eigen stadsorganisatie. Het is de bedoeling dat de medewerkers zoveel mogelijk de (elektrische) fiets of deelfiets gebruiken. Als de afstand te groot is of de weersomstandigheden het niet toelaten, kunnen ze gebruikmaken van een deelwagen van Coopstroom of Cambio.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon: “Het proefproject start binnen de dienst Wonen. Binnen deze dienst maken de medewerkers regelmatig dienstverplaatsingen. We maken onze medewerkers bewust van deze verplaatsingen en stimuleren hen om deze op de meest duurzame manier te doen. Indien mogelijk met de fiets, en anders met een deelwagen. Zo draagt onze stadsorganisatie bij aan duurzame mobiliteit.”

Coopstroom

CoopStroom is een erkende burgercoöperatie die ernaar streeft de energietransitie te versnellen door het lokaal produceren en leveren van hernieuwbare energie aan een lage, vaste prijs en het aanbieden van een coöperatief elektrisch autodeelnetwerk aan haar coöperanten. Elke burger kan coöperant worden door minstens één aandeel te kopen. CoopStroom investeert dit kapitaal onder meer in de installatie van zonnepanelen op scholen, bedrijven, lokale overheden en andere organisaties. Deze zonneprojecten worden waar mogelijk gekoppeld aan CoopStroom laadpalen en deelwagens om op die manier 100% hernieuwbare energie te voorzien voor de deelwagens en de stroom optimaal te benutten.

In 2021 heeft CoopStroom de krachten gebundeld met Partago om ook in West-Vlaanderen een autodeelsysteem met uitsluitend elektrische voertuigen op poten te zetten. Wat begon met één auto, is ondertussen uitgegroeid tot een autodeelsysteem met 114 coöperatieve elektrische deelauto’s verspreid over heel Vlaanderen. CoopStroom heeft 36 eigen deelwagens, verspreid over 12 gemeentes. Eind augustus heeft CoopStroom nog eens 6 nieuwe elektrische wagens besteld die het komende jaar de verdere uitbreiding van de vloot in Brugge zullen garanderen. CoopStroom gelooft in het creëren van een toegankelijk en financieel haalbaar autodeelsysteem waarmee zowel burgers als personeel van lokale besturen kunnen genieten van de voordelen van elektrisch rijden, zonder de kosten van een eigen wagen te moeten dragen.

Hoe werkt het?
Men wordt lid van de coöperatie (1 aandeel = €250) waarna men toegang krijgt tot de vloot. Alles gebeurt via de app: een reservatie aanmaken, rijbudget kopen, zelfs het open en afsluiten van de wagen. Er komt geen sleutel bij te pas.
Je betaalt enkel wat je rijdt (tijd en km) zonder abonnementsplicht. Je betaalt €3/uur en €0,25/km. Laden is inbegrepen in de prijs. Tijdens 23u en 7u betaal je niet voor jouw tijd. Ben je onbekend met elektrisch rijden en heb je graag een eerste testrit? Neem contact op met de helpdesk (0476/77.77.66) om een testrit aan te vragen of stuur een mailtje naar autodelen@coopstroom.be.

Cambio

Cambio autodelen is een flexibele formule waarbij op verschillende standplaatsen in de stad dag en nacht auto’s klaar staan voor de gebruikers (zowel particulieren als organisaties en bedrijven).

Bewoners die niet elke dag gebruik maken van de wagen kunnen in Brugge een auto uitlenen via het autodeelsysteem cambio. Cambio autodelen valt best te vergelijken met een uitleendienst, maar dan niet voor boeken of DVD’s, maar voor auto’s.  Wie bij cambio aangesloten is, kan een auto reserveren voor de periode dat hij/zij er één wil, op het moment dat hem/haar het best uitkomt. Een cambio-gebruiker betaalt in functie van het gebruik (tijd en kilometers) en kan dus heel wat geld uitsparen als de auto slechts sporadisch gebruikt wordt.  Van de wagens zelf (onderhoud, keuring, administratie, …) hoeft men zich niks aan te trekken, cambio zorgt voor alles.  Kortom: ideaal voor wie weinig rijdt … of als alternatief voor de vaak minder gebruikte 2e wagen.

Geert Gisquière (cambio): “Cambio is financieel echt interessant voor wie minder dan 11.000km per jaar met de wagen rijdt. Brandstof, pechverhelping, verzekering: bij cambio is alles in de prijs inbegrepen. Kijk even op de kilometerteller van je auto en maak de berekening. Rij je weinig, dan zal je snel zien dat autodelen je heel wat geld kan besparen. Of misschien vormt cambio wel een interessant alternatief voor de 2e wagen in het gezin? Meer dan 58.000 mensen zijn al van de voordelen overtuigd in België, en reeds 850 inwoners van Brugge maken reeds enthousiast gebruik van deze gedeelde auto’s.”

Wie in Brugge wil autodelen, kan terecht op 18 verschillende ophaalpunten. De gemeente ondersteunt deze dienst. Het initiatief komt immers tegemoet aan de lokale parkeerdruk (één cambio-wagen vervangt immers minstens 8-14 particuliere wagens in de buurt) en draagt mee een steentje bij tot een verminderde milieubelasting.
Cambio autodelen in Vlaanderen/België

Cambio biedt haar diensten al aan in 58+ steden en gemeentes in Vlaanderen. Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van een systeem als cambio en de groep gebruikers groeit dan ook voortdurend aan. De kaap van 58.000 gebruikers in België werd dan ook al ruimschoots overschreden. In totaal hebben zij ca 1.920 deelauto’s tot hun beschikking.
Hoe werkt cambio autodelen?

Wie aansluit bij cambio krijgt toegang tot het cambio-wagenpark en dit voor alle deelwagens in heel België. De gebruiker reserveert de auto van zijn/haar keuze waar hij/zij dat wenst.

Reserveren kan dag en nacht via de app, via internet of telefonisch. Zo is deze dienst voor alle inwoners bereikbaar en niet enkel voor wie over smartphone en mobiel internet beschikt. De auto kan zowel voor korte tijd (een uur) als een langere periode (een dag, een week of langer) ontleend worden. De gebruiker haalt de auto af aan zijn standplaats en brengt hem daar terug aan het einde van de rit. Afhalen en terugbrengen kan de klok rond, zeven dagen per week. Openen van de wagen gebeurt met de cambioApp of met een cambio-kaart.

Gebruikers betalen een beperkt maandelijks abonnement (4, 8 of 22 euro – formule op ieders maat) en betalen verder enkel in functie van hun gebruik. Wie veel rijdt betaalt wat meer, wie een maand nauwelijks rijdt betaalt enkel het abonnement en die ene of paar ritten. Alle kosten zitten in de prijs inbegrepen (verzekering, brandstof!, …), vaste kosten vallen weg.

Tijdelijk gratis instap

Wie nu aansluit bij cambio betaalt momenteel geen instapkosten (waarde: €35) en kunnen zij het systeem dus gemakkelijk even uittesten en zo proefondervindelijk ervaren of cambio inderdaad zo makkelijk en vlot werkt als beweerd. Korting geldig tot eind oktober 2022. Voor meer informatie over cambio autodelen kan men terecht bij cambio op nummer 09 242 32 15 of op www.cambio.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.