Home > Stadsbestuur van Brugge verwerpt aanvraag bouw woontoren aan Krakelebrug

Stadsbestuur van Brugge verwerpt aanvraag bouw woontoren aan Krakelebrug

Geschreven op 7 juli 2023 om 14:07 door Mario De Wilde

De vzw Marcus Gerards, net als andere verenigingen (SOS voor een leefbaar Brugge, Erfgoedforum Brugge, Groenvereniging) heeft de afgelopen weken hevig campagne gevoerd tegen het enorme project aan de Krakelebrug, met drie torens van meer dan 30 meter en een toren van meer dan 50 meter. Het gaat hier volgens de tegenstanders om een historische beslissing, want niet alleen was de hoogbouw op die plek onaanvaardbaar en gevaarlijk, net naast de werelderfgoedstad Brugge, maar ze was, na de onvoorstelbare ‘mini-Manhattanwijk naast het station, als precedent de deur openen voor allerhande hoogbouw rondom Brugge. Deze morgen heeft het schepencollege de uitstekende beslissing genomen deze bouwaanvraag te weigeren.

Projectontwikkelaar Caaap had er in de buurt van de verlaten site Lanssens een vergunning aangevraagd voor een woontoren van maar liefst 50 meter hoog aan de Sint-Pieterskaai. In de 14 verdiepingen hoge gebouwen zouden er 179 wooneenheden, 760 m² kantoren, 3.000 m² atelierruimte en een ondergrondse parking voor 116 wagens komen. Omdat de buurt zich buiten het historisch centrum van Brugge bevindt, zou er voor UNESCO geen probleem zijn. Er liep nog wel een openbaar onderzoek om uit te maken of de vergunning ook effectief zal worden toegekend en dat verzoek is nu verworpen.

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-07-08 06:50:07
Mooi. En zou men nu eindelijk het dossier 'Stadsvaart' terug kunnen bovenhalen? Een binnenvaartverbinding met Zeebrugge moet er hoe dan ook komen en tussen Beernem en Brugge zou er, na een halve eeuw treuzelen, eindelijk duidelijkheid moeten komen. Als dat geregeld is, kan men met kennis van zaken plannen maken voor de Lanssens-site (en vele andere plaatsen op dit traject). Of blijft dat een van de Brugse taboes?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.