Home > Naweeën van gasfabriek. Stadsbestuur van Brugge start een bodemcampagne op in Christus Koningwijk

Naweeën van gasfabriek. Stadsbestuur van Brugge start een bodemcampagne op in Christus Koningwijk

Geschreven op 7 december 2021 om 08:59 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge startte een campagne op ‘Meten is weten’ waarbij een gezonde bodem in de wijk Christus-Koning centraal staat. In het verleden is in Christus-Koning op een paar plaatsen cyanide aangetroffen in de bodem of in het grondwater, vandaar het belang van deze campagne. Op het terrein aan de Scheepsdalelaan 56 werd in de periode van midden 1800 tot ongeveer 1950 een gasfabriek uitgebaat. Deze uitbating heeft jammer genoeg sporen nagelaten in de bodem en het grondwater met een historische bodemverontreiniging met onder andere cyanide als gevolg. Momenteel is Fluvius eigenaar van de site. “Deze bodemverontreiniging is onderzocht door een erkend bodemsaneringsdeskundige en de omvang ervan werd in kaart gebracht. De opvolging van deze verontreiniging gebeurt door de OVAM. Wanneer Fluvius de site heeft verlaten, zal deze bodemverontreiniging effectief gesaneerd worden en de verontreiniging aangepakt. Richtdatum daarvoor is 2024”, geeft schepen van leefmilieu Franky Demon mee.

In de directe nabijheid van de site van de oude gasfabriek was er in 2021 ook een incident waar bij werken een riool werd doorboord ter hoogte van het kruispunt Scheepsdalelaan/Leopold I-laan. Gezien de locatie, nl. in de onmiddellijke omgeving van de oude gasfabriek, werden vanuit de stad bijkomende maatregelen opgelegd bij de herstellingswerken, om de omgeving te beschermen tegen een mogelijke verspreiding van de verontreiniging.
In de Karel De Floustraat werd in 2012 cyanide aangetroffen bij werkzaamheden aan de weg. Deze bodemverontreiniging is ondertussen gesaneerd.

“Het stadsbestuur beseft dat deze historische bodemverontreiniging bezorgdheid kan veroorzaken bij de burgers. Daarom organiseert de stad een campagne “Meten is weten” waarbij eigenaars, bewoners en gebruikers van panden de mogelijkheid krijgen om een gratis bodemstaal te laten nemen van de bovenste bodemlaag in de tuin en dit staal te laten analyseren op de aanwezigheid van cyanide”, zegt Demon. De bewoners en de eigenaars in de perimeter Scheepsdalelaan – Leopold I-laan – Maria van Bourgondiëlaan – Houtkaai (inclusief deze straten) kunnen zich kandidaat stellen om een bodemstaal te laten afnemen. Het bodemstaal wordt genomen door het stadslabo en de bodemanalyse zal gebeuren door een labo, erkend voor cyanide-bepaling. De stad draagt de kosten hiervoor.

De betrokken bewoners en eigenaars krijgen in december een brief in de bus met meer info en wat ze moeten doen om deel te nemen. Het bodemstaal wordt genomen in onverharde bodem, met andere woorden op de locaties met een tuintje. Dit kan een moestuin of siertuin zijn, of een gazon. De bewoners/eigenaars zijn niet verplicht om deel te nemen. “Het is een mogelijkheid die aangeboden wordt door de stad. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van de stad of een papieren inschrijvingsformulier”, aldus Demon. Het is mogelijk dat niet bij iedere kandidaat een bodemstaal zal worden genomen. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers. De effectieve staalnames zullen begin 2022 uitgevoerd worden. Deelnemers zullen verwittigd worden van het resultaat.

Meer info over het project is te vinden op de website van de stad op www.brugge.be/bodemzorg.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.