Home > Stadsbestuur van Brugge neemt noodwoningen onder handen

Stadsbestuur van Brugge neemt noodwoningen onder handen

Geschreven op 9 september 2020 om 10:04 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge neemt deel aan de projectoproep voor noodwoningen die door de Vlaamse minister van wonen wordt georganiseerd. Brugge draagt de helft van de kosten. De andere helft wordt door Vlaanderen gedragen. Voor de stad is dit een investering van 450.000 euro. Een noodwoning is een woning die een tijdelijke woonoplossing biedt als antwoord op een plotse of urgente woonbehoefte. Het verblijf is beperkt in duur en gericht op doorstroming naar een duurzame woonoplossing”.

Schepen Franky Demon:” Het leven is onvoorspelbaar, we kunnen allemaal getroffen worden van financiële problemen of het slachtoffer zijn van een brand. Brugge doet zijn uiterste best om die mensen uit de nood te helpen.” Wie aanspraak wil maken op een doorgangswoning, kent eerst een opname in Crisisopvang ‘t Sas. In uitzondering kan een toewijzing ook zonder een opname in Crisisopvang ’t Sas. De toewijzing van de woningen gebeurt op het Cliëntgericht Instroomoverleg (CLIO), waar ook bekeken wordt welke organisatie het gezin zal begeleiden. Hiervoor is een samenwerking opgezet tussen Welzijnsvereniging ’t Sas, CAW Noord-West-Vlaanderen en OCMW Brugge.

Brugge beschikt momenteel over 4 studio’s, 3 woningen met 1 slaapkamer, 4 appartementen en 1 woning met 2 slaapkamers. Geen enkele van die 12 woning heeft 3 of meer slaapkamers waardoor alle kinderen in dezelfde slaapkamer moeten slapen. Voor tienermeisjes en -jongens is dat niet meer van deze tijd. De stad koopt 2 nieuwbouwwoning aan met 4 slaapkamers nabij het Tempelhof en met 3 slaapkamers nabij de Generaal Lemanlaan. Hierdoor zijn scholen, sport- en cereatievoorzieningen en winkels nabij en is er een vlotte verbinding mogelijk met openbaar vervoer, fiets of auto.

Schepen Franky Demon: ”We willen investeren in noodwoningen voor gezinnen met opgroeiende kinderen omdat elk kind dat dakloos wordt nog een groter onrecht is dan een dakloze volwassene. We merken dat de vraag naar noodwoningen stijgt ook voor gezinnen met kinderen. De economische gevolgen van de coronacrisis zijn hier zeker niet vreemd aan. Maar ook zonder die crisis is er in Brugge dringend nood aan noodwoningen met voldoende slaapkamers.”

De Vlaamse oproep noodwoningen werd gelanceerd op 30 juni 2020. De deadline om het aanvraagdossier in te dienen is 15 oktober 2020. Het college van burgemeester gaf een gunstig advies voor het dossier. Eind deze maand moet de gemeenteraad zich uitspreken. Daarna moet ook de bevoegde minister het licht op groen zetten voor het einde van dit jaar. Als alles naar wens verloopt kunnen de 2 nieuwe noodwoningen in juni 2021 ingezet worden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.