Home > Stadsbestuur Brugge vraagt zoveel mogelijk met fiets of bus naar Wintergloed en shoppingdagen te komen

Stadsbestuur Brugge vraagt zoveel mogelijk met fiets of bus naar Wintergloed en shoppingdagen te komen

Geschreven op 23 november 2022 om 09:19 door Mario De Wilde

Van komende vrijdag 25 november 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 vindt Wintergloed plaats in de Brugse binnenstad. Naast een lichtbelevingswandeling, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, een gezellige winterbar en twee kerstmarkten kunnen Bruggelingen en bezoekers ook terecht in onze stad voor winkelplezier op de shoppingdagen. Om dit alles in goede banen te leiden, zijn er heel wat verkeersmaatregelen.

Auto

“We vragen bezoekers om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Wie toch met de auto naar Brugge komt, kan parkeren in parking ’t Zand (1887 plaatsen), in parking Station (1466 plaatsen), op randparking Lodewijk Coiseaukaai (120 plaatsen), op randparking Waggelwater (195 plaatsen) en op randparking Steenbrugge (185 plaatsen). Ook de parking van Hogeschool Vives (430 plaatsen) wordt ingezet tijdens de kerstvakantie, van 24 t.e.m. 31 december. Tijdens de shoppingdagen zijn de verbindingen vanaf de randparkings naar het centrum gratis”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Op de borden langs grote invalswegen zullen de parkings in het centrum (Biekorf, Zilverpand en Ezelstraat) vanaf 11.00 uur aangeduid staan als VOLZET. Zo vermijden we zoekverkeer in de binnenstad. Abonnementshouders en bewoners kunnen er wel nog terecht om te parkeren.”

Openbaar vervoer
Tijdens de eindejaarsperiode reis je gratis met de bussen van De Lijn: in de weekends van 26 en 27 november, 3 en 4 december, 10 en 11 december en 17 en 18 december en in de kerstvakantie van zaterdag 24 tot en met zaterdag 31 december en op zaterdag 7 en zondag 8 januari. Bovendien breidt De Lijn op zondag de bestaande buslijnen uit. Tussen 12u30 en 19u is er steeds om het half uur een bus van en naar de randgemeenten Beernem, Dudzele, Jabbeke, Loppem, Oostkamp, Sijsele en Zedelgem. In het stadscentrum kun je ook de centrumshuttle gebruiken. Die volgt tijdens Wintergloed een aangepast parcours. Onder andere halte ‘Markt’ wordt dan tijdelijk niet bediend. In plaats daarvan stopt de shuttle in de Philipstockstraat. Aan de haltes vind je alle info.

Fiets

“Uiteraard stimuleren we de inwoners van fietsstad Brugge om met de fiets naar het centrum te komen. Daarom voorzien we extra fietsenstallingen op de Burg (132 plaatsen) en in de Mariastraat (30 plaatsen). Daarnaast is het ook nog steeds mogelijk om gebruik te maken van de ondergrondse fietsenparkings aan het BMCC (220 plaatsen),’t Zand (700 plaatsen) of de Markt (180 plaatsen)”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Voetgangers

“Voor de veiligheid van de voetgangers en de goede doorstroming van het verkeer op de R30 plaatsen we opnieuw een voetgangersbrug over de Ring ter hoogte van het Station. De brug wordt geplaatst op donderdag 1 december en zal blijven staan tot en met vrijdag 6 januari 2023”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Taxi’s, koetsen en toeristenbusjes
Taxi’s krijgen tijdelijk hun standplaats in de Wollestraat. Koetsen vertrekken steeds vanop de Markt, ter hoogte van het Historium. Ook de sightseeing-busjes van City Tour houden daar halt.

Voor meer informatie over Wintergloed, eindejaarsshopping en het mobiliteitsplan kun je terecht op www.visitbruges.be/winter.

Brugge ontdekken op de meest magische manier? Dat kan tijdens de Lichtbelevingswandeling!

Al voor het 4de jaar op rij laten we Brugge schitteren tijdens Wintergloed met een prachtig lichtparcours. De Lichtbelevingswandeling draait dit jaar volledig rond ‘Awakening’ of ‘Ontwaken’.

De route brengt je langs 8 verschillende lichtinstallaties op iconische plekken. Hierdoor komen niet alleen herinneringen tot leven, maar kunnen bezoekers ook een glimp opvangen van de toekomst en de stad nieuw leven inblazen.

Verwacht je aan 8 prachtige lichtinstallaties die de stad laten ontwaken als het duister wordt, langs een compact, maar veelzijdig parcours met groen, water, parken en pleinen. Verbonden met iconische plekken – nieuw en oud – wekt het licht de nachtelijke stad op magische wijze tot leven.

PRAKTISCH:

Dagelijks van 17.00u tot 00.00u.

Lichtinstallaties

BMCC

Aan het nieuwe congresgebouw kan je genieten van een indrukwekkende licht- en lasershow. De moderne architecturale karakteristieken van het gebouw worden benadrukt door washlights en lasermapping. Ideaal om dit recente afgewerkte pareltje in volle glorie te bewonderen!

Hier word je onmiddellijk meegevoerd door de fonkelende lichten en de feestelijkheid!

BMCC - Wintergloed

Oud Waterhuis

De ruïne van het oude waterhuis langs de groene vesten komt met video mapping helemaal tot leven. Als de zon onder is, lijken de stralende bomen te groeien, terwijl hun schaduw mee wiegt met sprookjesachtige lichtreflecties op het oude bouwwerk. Magisch om te zien!

Omdat het oude waterhuis in de middeleeuwen de stad van water voorzag, gold het toen als een van Brugges wonderen. Aan jou om hiervan te genieten!

Oud Waterhuis - Wintergloed

Sint-Godelieveabdij

Binnenin de muren van de Sint-Godelieveabdij word je uitgenodigd om de magische tuin te herontdekken. De abdij ontwaakt bij het vallen van de avond en verlicht de nacht zoals glinsterende vuurvliegjes. Duizenden fonkelende led-lichtjes zorgen voor een unieke sfeer die prachtig is om waar te nemen!

 

Kapucijnenplein

Met een techniek van videonetting verspreidt zich een tweedimensionaal hologram over het water. Het net is bijna onzichtbaar, de projectie op de textuur zorgt voor een wondermooi effect.

De lichtshow laat verborgen dieptes ontwaken en maakt je bewust van de ruimte om je heen.

Kapucijnenplein - Wintergloed

Koning Albert I-park

In het Koning Albert I-park rijst een lichtstructuur op vanuit het landschap. De installatie met dynamische lichtstralen creëert intrigerende patronen midden in het park.

Dit prachtige lichtkunstwerk duidt op een nieuw begin en zorgt ervoor dat we de sombere dagen van de pandemie achter ons kunnen laten. Het nieuwe park ontwaakt en de gloed eromheen moedigt je aan om vooruit te kijken, met een positieve blik op de toekomst!

Koning Albert I park - Wintergloed

Fontein Koning Albert I -park

Op het eind van het Koning Albert I -park ontdekt de bezoeker een feestelijk lichtkunstwerk. Kleine licht-pixels vormen een gigantische kroonluchter en worden magisch geprogrammeerd op een soundscape. De reflectie in het water trakteert je op een extra dimensie.

Wanneer je de installatie nadert, ontwaakt het kunstwerk en spreiden lichtparels zich uit over het meer. De kroonluchter maakt indruk door het samenspel van lichtpuntjes. Samen pakken we ook de toekomst aan: teamwork makes the dream work.

Koning Albert I park - Wintergloed

Begijnenvest

Als je richting de Poertoren en het Minnewater stapt, word je begeleid door dynamische ledlijnen in de vorm van geometrische figuren die samen een landschap vormen. De ledlijnen reageren op bezoekers die passeren.

Deze lichtinstallatie beeldt een landschap uit dat ontwaakt. Het wordt uitgebeeld als een prachtig bewegend patroon van licht en kleur en weerspiegelt hoe het landschap steeds groeit en verandert. De structuur ontwaakt vanuit de grond en vormt golven doorheen het land om nadien weer te verdwijnen en op te gaan in de omgeving. Je moet het gezien hebben om het te geloven!

Begijnenvest - Wintergloed

Minnewater

Zoals de voorbije jaren maakt de schaatsbaan deel uit van de Lichtbelevingswandeling. We werken opnieuw samen met GLICE, de wereldleider in kunststof schaatsbanen. De schaatsbaan wordt bekroond door de iconische lichtguirlandes.

Enkele bewegende lichten zorgen voor een speelse en aantrekkelijke uitstraling op de schaatspiste. Je schaatste nog nooit in zo’n mooie omgeving!

Minnewater - Wintergloed

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.