Home > Stadsarchief Ieper ontvangt waardevolle middeleeuwse stukken

Stadsarchief Ieper ontvangt waardevolle middeleeuwse stukken

Geschreven op 17 maart 2021 om 09:26 door Filip Vanloo

Gisteren mocht het stadsarchief van Ieper een waardevol familiearchief uit handen van Bruno de Kerchove in ontvangst nemen. De schenking bevat charters van adelijke Ieperse families zoals Paeldynck, Warvans, Carton de Winnezeele, Huughe de Peutevin en de Vinck. Het oudste stuk gaat terug tot 1398.

Kasteel ’t Hooghe

Het archief documenteert de familiegeschiedenis van kasteel ’t Hooghe. Rond 1770 liet de Ieperse edelman Charles-Antoine Carton de Winnezeele het kasteel bouwen. Toen in 1849 de laatste mannelijke afstammeling stierf, gingen de bezittingen over naar de familie Huughe de Peutevin. De enige dochter in de familie huwde in 1851 met baron Jules-ferdinand de Vinck. Zo kwam het kasteel en het 36 hectare grote domein in handen van deze familie. De volgende erfgenaam was baron Gaston de Vinck die na zijn huwelijk met Elisa Osterrieth op het kasteel ’t Hooghe vestigde. Van 1884 tot in 1924 was hij burgemeester van Zillebeke. Hij werd in zijn functie opgevolgd door zijn oudste zoon Pierre de Vinck.

Het kasteeldomein werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar bevochten en met de grond gelijkgemaakt. Na de oorlog keerde baron Gaston de Vinck als één van de eersten terug naar de Westhoek. Dit motiveerde de dorpelingen om het gehucht Hooge en Zillebeke met volle moed terug op te bouwen. Het oorspronkelijke kasteel maakte plaats voor twee nieuwe woningen. Een landhuis in Engelse cottagestijl dat sinds 1994 dienst doet als hotel ‘Kasteelhof ’t Hooghe’ en kasteel Bellewaarde. Het plan om het oorspronkelijke kasteel opnieuw op te bouwen, werd nooit uitgevoerd.

Familiestukken

Het familiearchief kwam in handen van Marie de Vinck, een achterkleindochter van Jules-Ferdinand de Vinck, en schoonmoeder van de schenker. Het stadsarchief zal de stukken onderbrengen in een fonds ‘Baron de Vinck’. Zo blijft het archief van deze familie, die de voor- en naoorlogse geschiedenis van onze regio sterk heeft bepaald, in optimale omstandigheden en in eigen streek bewaard.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.