Home > Staden wil kost wat kost de titel van bijenvriendelijkste gemeente

Staden wil kost wat kost de titel van bijenvriendelijkste gemeente

Geschreven op 13 mei 2022 om 08:56 door Mario De Wilde

Het Vlaams departement Omgeving, ging voor de zevende maal op zoek naar de bijenvriendelijkste gemeente in Vlaanderen. Ook gemeente Staden gooide terug alles in de strijd voor die felbegeerde titel. Inspanningen die beloond werden met een bijenscore van twee op drie. Daarmee zet ze een nieuwe stap in de goede richting. Krachten bundelen voor meer biodiversiteit De bijen in België hebben het zwaar. De laatste tien jaar vormen bestrijdingsmiddelen, veranderingen in landgebruik, elektromagnetische straling, nieuwe insecten en dodelijke parasieten een grote bedreiging voor de wilde bijen, hommels en honingbijen. Ze zorgen nochtans voor bestuiving van drie vierde van alle voedingsgewassen. Om hen op weg te helpen, bundelt de gemeente Staden de krachten met Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro vzw, provincie West-Vlaanderen en de Stadense imkers.
Kruisbestuivers tonen de weg
“Als één van de eerste gemeenten stapte Staden mee in het project ‘Kruisbestuivers’ van het Stadlandschap. Het doel: de openbare en private ruimte bijenvriendelijk inrichten, de bevolking sensibiliseren en waar mogelijk bijen monitoren”, verduidelijkt de schepen van duurzaamheid Chris Verhaeghe. “Het voorbije jaar hebben we verschillende initiatieven op poten gezet om de wilde bijen, hommels en honingbijen een handje te helpen, van bloemenweides tot bijen- en insectenhotels op verschillende openbare plaatsen.”
Een bijenscore van twee op drie
Die inspanningen leveren de gemeente een goed rapport op. Het Vlaamse departement Omgeving beloont Staden met een extra bijtje. Dat brengt de bijenscore op twee, een stap dichter bij de maximumscore van drie op drie. De jury hield daarbij rekening met een aantal criteria zoals bijenvriendelijke aanplantingen, aanleg van bijeninstallaties en sensibilisering over het belang van de bij. “Onder andere de bloemenweides aan gemeentehuis AC/DC, het speelbos in de Ieperstraat en het Polderbos lieten een indruk na bij de jury. Ze zagen duidelijk een evolutie. Zo kwam er aan de bloemenzone van het Polderbos een waardevolle stopplaats voor zachte recreatie met schuilhuis, openbare barbecue en bijenhotel”, vult de schepen aan. Eerste honing van het dak van het gemeentehuis De inspanningen van vorig jaar werpen hun vruchten af. Sinds kort beschikt het gemeentebestuur over honing van eigen bodem: Polderboshoning. “Dat is het resultaat van de fijne samenwerking met de lokale imkers die de bijenkasten op de openbare plaatsen onderhouden en opvolgen“, vervolgt de schepen. De honing is niet verkrijgbaar in de winkel, maar wordt via verschillende initiatieven uitgedeeld onder inwoners en projectpartners.
Ook Stadenaars kunnen hun bloemetje bijdragen
Ook in 2022 bewandelt het gemeentebestuur verder hetzelfde pad richting meer biodiversiteit. In mei neemt Staden terug deel aan de actie Maai Mei Niet. Want een maandje niet maaien, geeft de biodiversiteit een grondige boost. Het gemeentebestuur kiest ervoor om in mei zones van openbare parken niet te maaien en de natuur de vrije loop te laten. “Graag willen we zoveel mogelijk stukjes Staden omtoveren tot een bloemenparadijs. We roepen zoveel mogelijk inwoners op om deel te nemen aan Maai Mei Niet. Maar we willen hen ook de kans geven om hun bloemetje bij te dragen met een eigen bloemenweide in de tuin. Daarom deelt het gemeentebestuur gratis bloemzaadzakjes uit. Elke inwoner kan zijn gratis bon terugvinden in de (H)eerlijk Staden-brochure die eind april in de brievenbus belandde”, vult de schepen aan. Wie nog extra tips zoek om zijn of haar tuin bijenvriendelijk te maken, kan terecht op www.weekvandebij.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.