Home > Staden uitgeroepen tot derde sociaalste gemeente van Vlaanderen en wel hierom….

Staden uitgeroepen tot derde sociaalste gemeente van Vlaanderen en wel hierom….

Geschreven op 7 maart 2024 om 08:56 door Mario De Wilde

Tijdens de Week van de Vrijwilliger bedankte gemeente Staden haar vrijwilligers met een traktaat in dienstencentrum ‘t Scharnier. Daar kreeg het gemeentebestuur het goede nieuws dat Staden verkozen is tot derde sociaalste gemeente van Vlaanderen. De gemeente laat daarmee bijna 600 deelnemende lokale besturen achter zich.
Crèmes van vrijwilligers
Op woensdag 6 maart, tijdens de Week van de Vrijwilliger, werden alle vrijwilligers van gemeente en OCMW uitgenodigd voor een traktaat. “Het is ondertussen een jaarlijkse traditie”, geeft burgemeester Francesco Vanderjeugd mee. “We nodigen onze vrijwilligers uit om hen te bedanken voor een onvoorwaardelijke inzet. Vorig jaar deden we dat met soep onder het motto: ‘Soeper vrijwilligers(y) aa’. Dit jaar gebeurt dat met een ijsje en koffie, omdat we crèmes van vrijwilligers hebben.”


Staden in top 3 van sociaalste gemeenten
De vrijwilligers kregen die dag nog meer goed nieuws! Staden behaalde een mooie derde plaats in de verkiezing van sociaalste gemeente van 2023. De gemeente kaapt deze prijs weg in een jaarlijkse uitreiking van Give A Day, een organisatie die zich inzet voor het stimuleren van vrijwilligerswerk en burenhulp in Vlaanderen. “Staden laat daarmee maar liefst 80 andere deelnemende lokale besturen achter zich”, vervolgt de burgemeester. “Het is een erkenning voor de inspanningen van Staden om vrijwilligerswerk te stimuleren en te waarderen. Maar in het bijzonder een pluim op de hoed van iedere vrijwilliger en iedereen die werkt met vrijwilligers in onze gemeente!”
Meer dan 600 vrijwilligers op online vrijwilligersplatform
De gemeente lanceerde vorig jaar haar online vrijwilligersplatform op Give A Day. Dat was het gevolg van een bevraging in 2022 naar de noden van onze vrijwilligers. Daaruit bleek dat er nood was aan een overzicht van het vrijwilligerswerk in de gemeente en een manier voor verenigingen om vrijwilligers te vinden. Via www.staden.be/vrijwilligers kunnen vrijwilligers en organisaties voortaan vlot vacatures, gegevens, administratie … uitwisselen. Na enkele maanden waren al 681 vrijwilligers geregistreerd op het platform en maakten 39 organisaties actief gebruik van het platform.
“We zijn heel tevreden met het succes van het platform en onze plaats in de top drie van sociaalste gemeenten in Vlaanderen. Maar we zijn vooral enorm trots op de inzet van onze vrijwilligers. Ze zijn de motor van onze samenleving en zetten zich met hart en ziel in voor anderen”, besluit de burgemeester.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.