Home > Stad maakt van leerlingen Brugse basisscholen ‘Iedereen Wereldkampioen’

Stad maakt van leerlingen Brugse basisscholen ‘Iedereen Wereldkampioen’

Geschreven op 18 mei 2021 om 15:35 door Mario De Wilde

Brugge raakt steeds meer in de ban van het nakende WK Wielrennen waarvan de tijdritten tussen 19 tot en met 22 september op ’t Zand aankomen. Naast evenementen naar de Bruggeling gericht pakt de Stad nu ook uit met een project dat zich op de scholen toespitst. “Straks komen de WK-evenementen ‘Wij Kunnen Fietsen’ (3-5 jaar) en ‘Ik word Wielrenner’ (9-12 jaar) eraan, maar deze week gaat alle aandacht naar ‘Iedereen Wereldkampioen’. Al is het doel eigenlijk net hetzelfde: de jeugd warm maken voor de wielersport. Meer bepaald de schoolgaande jeugd die naar het 5de en 6de leerjaar gaat”, zegt schepen van sport Franky Demon.

En dan bestaat er geen betere manier om hen te bereiken dan via de scholen zelf. De voorbije maanden konden alle Brugse basisscholen zich met hun vijfde- en zesdejaars inschrijven voor een snelcursus wielrennen in al zijn facetten. Met succes. Op en rond de piste van Sport Vlaanderen Brugge krijgen maar liefst 684 leerlingen van 16 basisscholen van 17 tot en met 21 mei verschillende wieleractiviteiten voorgeschoteld.

Van een hindernissenparcours over gezonde voedingsweetjes en de geschiedenis van de fiets tot een initiatie op de wielerpiste. “Dit alles onder begeleiding van ervaren trainers van de Vlaamse Wielerschool waarbij ze hun vaardigheden kunnen testen en hun kennis kunnen bijschaven. Dat alles onder toezicht van de Brugse Velosport, de oudste en bekendste wielerclub van Brugge, die dit jaar zijn jeugdwerking opnieuw opstart”, vertelt Demon.

Nieuw en innovatief aan dit project is dat Stad Brugge en partner Sport Vlaanderen naast de Vlaamse Wielerschool en wielerclub De Brugse Velosport ook op de expertise van Logo Brugge-Oostende kunnen rekenen. Logo promoot een gezonde leefstijl en gebruikt methodes die wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Concreet in dit project leren de leerlingen tijdens een workshop ‘voedingsweetjes’ spelenderwijs hoe ze gezond kunnen eten.

“Het mooie aan dit evenement is dat de jeugd het wielrennen een beetje ervaart zoals een profwielrenner dat doet”, aldus Demon. “Want wielrennen is zoveel meer dan alleen maar hard op de pedalen trappen. Hier maken de leerlingen kennis met een groot aantal verschillende factoren die bepalen hoe je je ontwikkelt als wielrenner. En op die manier willen we hen stimuleren om net zoals echte wereldkampioenen alles te geven.” Iedereen wereldkampioen dus. Met dit project zet Brugge in aanloop naar het WK niet alleen zijn reputatie als wielerstad in de verf, maar wil het ook het jeugdwielrennen een blijvend nieuw elan geven.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.