Home > Stad Kortrijk verrast met uniek fotofestival ‘Track & Trace’

Stad Kortrijk verrast met uniek fotofestival ‘Track & Trace’

Geschreven op 28 januari 2021 om 16:13 door Mario De Wilde

Midden maart lanceert Stad Kortrijk een visueel festijn: ‘Track & Trace’. Het gloednieuwe fotofestival verovert zes weken lang het hart van Kortrijk en nodigt bezoekers op een veilige en leuke manier uit om in de voetsporen te treden van hedendaagse fotografen, waaronder enkele kleppers als Bieke Depoorter en Katrien De Blauwer. ‘Track & Trace’ bekijkt fotografie binnen ons dagelijkse doen en gaat na welke rol het digitale tijdperk hierin speelt. Het fotofestival is gratis toegankelijk en loopt van 13 maart 2021 tot en met 25 april 2021.

Stad Kortrijk lanceert midden maart ‘Track & Trace’, een gloednieuw fotofestival in het voorjaar van 2021 dat zes weken lang de Kortrijkse binnenstad inpalmt met hedendaagse fotografie. ‘Track & Trace’ strekt zich over verschillende binnen -en buitenlocaties en is gratis te beleven van 13 maart tot en met 25 april 2021. Het fotofestival neemt de bezoeker mee op sleeptouw langs verrassende beeldverhalen van bekende én onbekende, lokale én internationale fotografen. Naast kleppers als Katrien De Blauwer en Bieke Depoorter stralen ook de talenten van enkele sterke lokale fotoclubs. Jozef Lievens, voorzitter Fotocollectief PxL. :”De kans die geboden wordt voor de lokale fotografen om mee te werken genereert een frisse dynamiek voor de Kortrijkse fotografie.”

Axel Ronse, schepen van Cultuur Kortrijk: “Track en Trace is onze eerste stap richting Culturele Hoofdstad van Europa 2030. We hebben heel bewust vertrouwen gegeven aan 3 totaal onbekende maar extreem getalenteerde curatoren: Lize, Dieter en Lieven. Ik kan u garanderen dat dit fotofestival haar gelijke niet kent in de wereld. We gaan veel verder dan louter een aantal grote namen brengen. We hebben als stad getoond dat we durven. We leggen de ziel van de fotografie bloot. Dit project zal onze stad, onze streek en al wie het bezoekt voorgoed veranderen en inspireren. Kortrijk durft platgetreden paden verlaten en dit fotofestival zet alleszins de toon van wat de komende jaren zal volgen. Ik kan me trouwens geen actueler thema dan ’Track and Trace’ bedenken. Op naar de essentie!”

Lize Rubens (fotografe & docent), Dieter Van Caneghem (fotograaf & docent) en Lieven Lefere (kunstenaar, curator & docent) treden op als curatoren van ‘Track & Trace’. Ze spitsen zich met het fotofestival toe op de recente evoluties binnen de fotografie die leiden tot de 21ste eeuwse fotografie die we nu kennen. Hoe beïnvloeden de digitale en technologische evoluties de kunst van de fotografie? De professionele camera is vervangen door een smartphone, het familiealbum door een album op sociale media en persfotografen door toevallige voorbijgangers. Dagelijks worden online miljoenen beelden gedeeld. De naam ‘Track & Trace’ verwijst naar het online systeem dat in de logistieke sector werd ontworpen en we allemaal kennen wanneer we een pakje online kopen en volgen tot het bij ons thuis is geleverd. Volgen en gevolgd worden is het nieuwe normaal. We laten een spoor na, bewust of onbewust.

Solo expo van Bieke Depoorter
Magnum-fotografe en Belgisch talent Bieke Depoorter toont nieuw verrassend werk!
Internationale groepsexpo
Hoe gaan hedendaagse fotografen om met de overvloed van online beelden binnen digitale, technologische, en actuele ontwikkelingen? De ‘Track & Trace’ curatoren selecteerden enkele klinkende fotonamen voor deze expo.
Open Call Documentaire Fotografie
Stad Kortrijk lanceerde in 2020 een nationale fotowedstrijd. De vijf winnaars presenteren hun werk in de Paardenstallen.
Lokaal project
In het najaar van 2020 werkten 80 fotografen uit verschillende Kortrijkse fotoclubs aan enkele fotoreeksen (met de hulp van de Track & Trace-curatoren en andere professionals).

Interactief parcours door de stad
Geniet met het gezin van interactieve intermezzo’s rond het thema fotografie langs het ‘Track & Trace’-parcours.
Camera Obscura 
Op de eerste verdieping  van de linker Broeltoren word je ondergedompeld in de wereld van projectie, die meteen de bijzondere structuur van de toren benadrukt.
-InstaWalls (Street art & Smile Safari)
Smile Safari en street art artists creëren must-see Insta Walls langs het parcours, geïnspireerd door hedendaagse fotografie.
– Virtual Reality – vroeger/nu
Bezoekers kijken 360 graden rond in het nu en zien tegelijkertijd een collage van een voorafgaand kader. Erfgoed wordt op een unieke manier belicht!
-Audiotour met Wannes Cappelle
De West-Vlaamse artiest loodst je langs het fotoparcours met aan ontroerende, grappige verhalen en anekdotes geen tekort.

© Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe

3 reacties

paul gheskiere
Geschreven op 2021-02-21 19:10:07
de verwachtingen staan hoog gespannen...
Lucien Vandenbroucke
Geschreven op 2021-01-31 10:37:06
Ik zie er naar uit!
Bossuyt Johan
Geschreven op 2021-01-31 09:44:18
Mooi initiatief die in een heel moeilijke periode toch tot stand is gekomen. Ik kijk er al naar uit om alles te bezichtigen !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.