Home > Stad Brugge bedeelt straks mondmaskers aan alle inwoners

Stad Brugge bedeelt straks mondmaskers aan alle inwoners

Geschreven op 30 april 2020 om 22:32 door Mario De Wilde

Als de coronamaatregelen van de federale overheid straks versoepeld worden, zal het dragen van een mondmasker hierin een belangrijke rol opeisen. Het stadsbestuur nam het initiatief om een grote hoeveelheid mondmaskers te bestellen die het straks kan bedelen aan alle inwoners van Brugge ouder dan twaalf jaar. Na een uitgebreid marktonderzoek plaatste Stad Brugge een bestelling van 173.000 stoffen mondmaskers bij de Nederlandse firma Sockshouse BV uit ’s-Hertogensbosch. Deze firma bood de beste garanties op het vlak van zowel prijs, kwaliteit als levertermijn. De bestelling maakt deel uit van een groepsaankoop in samenwerking met onder meer Gemeente Beernem, Zedelgem en Jabbeke.

Burgemeester Dirk De fauw: “De markt voor mondmaskers is momenteel erg krap. De beschikbare maskers zijn schaars en levertermijnen lopen snel op. Dit bedrijf voldeed aan alle technische vereisten én garandeert ons een levering in de tweede helft van mei. Van zodra de levering gebeurt, starten we met de bedeling. We stellen alles in het werk om deze bedeling met vereende krachten op een minimum van tijd rond te krijgen.”

De Stad zal ervoor zorgen dat in elke Brugse brievenbus een correct aantal mondmaskers terechtkomt. Hierbij zullen meteen ook de filters afgeleverd worden die door de federale overheid voorzien zijn, als deze ons tijdig geleverd kunnen worden. Burgers zullen duidelijke instructies krijgen over hoe je filters en mondmasker correct gebruikt, hoe je het mondmasker moet onderhouden en in welke situaties het gebruik aangewezen is.

Burgemeester Dirk De fauw: “Naast de bedeling van mondmaskers voor alle Bruggelingen, zal de Stad ook mondmaskers voor alle Brugse scholieren van 6 tot 12 jaar bestellen. Deze maskers worden afzonderlijk geleverd en verdeeld via de Brugse scholen. De precieze timing hierover wordt later bekendgemaakt.” Vanaf maandag 4 mei wordt neusmondbedekking aanbevolen in de openbare ruimte en verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Wie op dat moment nog niet in het bezit is van een mondmasker (al of niet zelfgemaakt), kan als alternatief beschermingsmiddel een sjaal of een bandana gebruiken. Ook in bedrijven waar anderhalve meter afstand bewaren niet mogelijk is, is een mondmasker vanaf 4 mei verplicht. In dat geval is de werkgever verantwoordelijk om de nodige beschermingsmiddelen te voorzien. Voor meer info kun je terecht op www.brugge.be/coronavirus.

2 reacties

Marian Grobbink, Bredene
Geschreven op 2020-05-02 15:23:21
Nu we nog steeds te kampen hebben met schaarste aan beschermende middelen – waaronder mondkapjes – worden die terecht toegewezen aan mensen die zich beroepshalve binnen 1,5 meter afstand van andere mensen moeten bewegen. Alle begrip hiervoor. Maar zijn de ‘deskundigen’ wel helemaal eerlijk tegen ons burgers als ze beweren dat mondkapjes voor ons slechts schijnzekerheid bieden? Iedereen kent inmiddels de stressvolle situatie waarin je in de publieke ruimte onverwacht en onbedoeld toch even heel dicht – of zelfs té dicht – bij iemand komt. In zo’n geval is iets toch beter dan niets? En in de ons omringende landen zijn ze toch ook niet helemaal gek? Ik zou in de publieke ruimte meteen een mondkapje dragen, als ze beschikbaar zouden zijn. Marian Grobbink, Bredene
Rudy Van Daele
Geschreven op 2020-05-02 05:03:22
Geachte , Ik moet deze mondmaskers niet krijgen . Ik wil ze wel aankopen . Graag de prijs inclusief verzendingskosten ? Indien ik deze mondmaskers niet kan aankopen , gelieve geen mondmaskers te leveren . Hoogachtend Mr Van Daele Rudy

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.