Home > Staycation: ga eens op ontdekkingstocht langs West-Vlaamse vlasvelden

Staycation: ga eens op ontdekkingstocht langs West-Vlaamse vlasvelden

Geschreven op 9 juni 2020 om 13:44 door Mario De Wilde

Half juni bloeien de vlasvelden. Een ideaal moment om op vlassafari te gaan en te genieten van een blauwbloeiende bloemenzee. Texture, museum over Leie en vlas, verzamelde alle velden op één kaart én stippelde een aantal gratis fietsroutes uit. Combineer je fietstocht met een bezoek aan het museum en laat je verleiden door de paarse magie van een klein, maar dapper plantje: vlas. Sluit je vlastastisch avontuur af op het terras van museumbistro Kaffee Damast.  Axel Ronse, schepen van cultuur van Kortrijk: “Tijd om uit je kot te komen, op de fiets te springen en je te laten onderdompelen in de wondere wereld van vlas. Texture heeft opnieuw enkele prachtige fietsroutes uitgestippeld en leert je ook ter plekke alles over vlas, wat onlosmakelijk verbonden is met het DNA van onze regio!”

Het vlas bloeit 
Hou de vlasvelden in de gaten want hier en daar begint een paarse bloem zich te tonen. De voorbode van wat komen gaat. Je waant je in de Provence met lavendelkleurige velden. Mis het niet, want dit wonderlijke schouwspel is van korte duur. Elk vlasbloempje bloeit maar enkele uren. Geen zorgen, ze bloeien allemaal op verschillende momenten in een periode van twee à drie weken. Vlasbloempjes staan bovendien ’s morgens in bloei en zijn tegen de vroege namiddag al uitgebloeid. Bloeiend vlas spotten doe je dus best in de ochtend.

Ontdek de kaart 
Texture stuurt je graag op pad. Op www.vlasveldeninvlaanderen.be kan je met een klik op de kaart een perceel vlas in jouw buurt vinden. Dit jaar noteerde het Departement Landbouw en Visserij een kleine 1400 vlasvelden in Vlaanderen terwijl het vorig jaar nog ruim 1600 velden telde. Het slechte weer van de afgelopen maanden speelde de vlasboeren parten.

Ontdek de fietsroutes 
Texture stippelde drie gratis fietsroutes uit. Ook deze vind je terug op www.vlasveldeninvlaanderen.be. Eén op maat van jonge gezinnen die een kleine fietstocht appreciëren, één op maat van koppels die al wat meer kilometers willen trappen, één op maat van doorgewinterde wielertoeristen die kilometers vreten. Telkens met Texture als vertrek- en eindpunt. Goed om weten: op het museumplein van Texture is een fietsstalling en fietspomp aanwezig. Bovendien is het museum strategisch gelegen voor fietsers, pal aan de Leie, tussen fietsknooppunten 10 en 18.

NIEUW dit jaar: Fietsen met de ErfgoedApp
Dit jaar organiseren we – wegens corona – geen begeleide vlasfietstochten. Toch laten we de erfgoedliefhebbers niet in de steek. De gezinsfietstocht bieden we aan met de ErfgoedApp. Download deze op je smartphone en laad de route ‘Vlassafari voor gezinnen’ in. Tijdens je fietsroute passeer je enkele vlasrelicten zoals Preetjes Molen, B&B de Vlaschaerd en vlassite Sabbe. Telkens krijg je een extra woordje uitleg, inclusief foto’s en video’s.

Het vlas boeit 
In museum Texture valt er zowel voor jong als minder jong iets te beleven. Je leert er meer over de rijke textielgeschiedenis van de regio Kortrijk, kinderen ontdekken op een speelse manier het verhaal van vlas. Vlas gebruik je elke dag, vaak zonder het te weten en op onverwachte plekken.  Om er samen een fijn en veilig bezoek van te maken, vragen we onze bezoekers om hun toegangstickets online te kopen én om de genomen maatregelen inzake Covid-19 te respecteren. Museumbistro Kaffee Damast heropent op dinsdag 9 juni. Ook zij nemen de nodige voorzorgsmaatregelen.

Zaai je eigen mini-vlaschaard 
Elke bezoeker ontvangt een gratis zakje vlaszaadjes. Zo kan je thuis je eigen mini-vlaschaard zaaien. Deel foto’s van de groei en bloei van je eigen vlasexperiment met #IedereenVlasboer en tag @TextureKortrijk.

Foto Leiestreek

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.