Home > Spring zondag in Harelbeke mee voor proper water tijdens Big Jump

Spring zondag in Harelbeke mee voor proper water tijdens Big Jump

Geschreven op 6 juli 2022 om 08:10 door Mario De Wilde

Sinds 2005 houdt GoodPlanet in het tweede weekend van juli de Big Jump. Big Jump is een jaarlijkse, internationale ecologische actie om de povere waterkwaliteit van rivieren en waterlopen onder de aandacht van een breed publiek te brengen. In heel Europa springen mensen op dat moment gelijktijdig in rivieren, vijvers en kanalen om de vraag naar proper en gezond (zwem)water kracht bij te zetten. De Europese kaderrichtlijn Water schreef voor dat Europese rivieren tegen 2015 overal een goede kwaliteit moesten hebben. We slaagden daar niet in en de Big Jump verdween in 2015 daarom even van het toneel.

Op zondag 10 juli kan je van 14.00 tot 17.00 uur opnieuw terecht ter hoogte van de pontons van de Harelbeekse Kanovereniging, Klinkaardstraat 18 in Harelbeke, aan het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Stad Harelbeke werkt hiervoor samen met GoodPlanet, de Harelbeekse Kanovereniging en de stedelijke MiNaraad. De Jump is stipt om 15 uur. De Big Jump lokt elk jaar honderden springers en een meervoud aan supporters naar de waterkant. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. Breng gerust je luchtmatras of drijfmateriaal mee. Zwemmen doe je met schoenen aan. De Harelbeekse Kanovereniging voorziet een zomerbar.

We vestigen met de Big Jump de aandacht op de nood aan proper water, maar achten evenzeer belang aan de recreatie op het kanaal. Er wordt momenteel gewerkt aan een project voor verbreding en verdieping van het kanaal. Omdat grotere schepen over het kanaal varen, moet de doortocht naar de Leie efficiënter worden aangelegd. We vragen de ingenieurs, onderzoekers en verantwoordelijke overheden om bij de ingrepen op het kanaal ook rekening te houden met alle recreanten op en langs het water. Stad Harelbeke zet actief de schouders onder de verwezenlijking van de SDGs, tijdens dit evenement besteden we extra aandacht aan SDG 14 (leven in het water) en SDG 6 (schoon water en sanitair).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.