Home > Sportjournalistiek heeft opnieuw z’n prooi: Trainer Carl Hoefkens de deur uit bij Club Brugge

Sportjournalistiek heeft opnieuw z’n prooi: Trainer Carl Hoefkens de deur uit bij Club Brugge

Geschreven op 28 december 2022 om 13:31 door Mario De Wilde

Club Brugge heeft zijn trainer Carl Hoefkens deze voormiddag ontslagen. De kroniek van een aangekondigde dood want als aasgieren cirkelden de (sic!!!) journalisten van de sportmedia gisteren en vandaag boven en rond het trainingsveld van blauwzwart in Westkapelle. Nee, het was geen fraai beeld wat onze collega’s van de schrijvende en beeldende pers toonden. Het hoofd van Carl Hoefkens moest en zou op de kapblok vallen. Al meer dan een week werd er een georkestreerde heisamachine op gang gezet om de scalp van Hoefkens te eisen. Hele bossen gingen alweer verloren met ‘de ontelbare flaters van de trainer’, ‘mogelijke geruchten van misnoegde spelers uit de kleedkamer’ paginabreed uit te smeren en katernen te vullen met dertig mogelijke opvolgers. Woordenbraaksels in het kwadraat, nog eens aangedikt door een leger pseudo-kenners en zelfverklaarde experts die, gezien hun hoedanigheid van ex-trainer, er hun voordeel mee doen. Leuk klimaatje waarin je als lezer tegenwoordig het nieuws moet/mag lezen. Er kon nog net geen dansje bij de collega’s af toen het nieuws uiteindelijk deze middag bekendgemaakt werd dat Club toch bezweken was onder de persdruk.

Los van het feit of Hoefkens zijn werk goed of slecht deed (ik las twee maanden geleden nochtans algehele jubel), is het niet aan de media om iemand om dwingende redenen te laten ontslaan. Deze gezamenlijke jacht op een privépersoon ruikt bijzonder onfris en heeft niets meer met objectieve journalistiek te maken. Het actuele woord ‘nieuwsjager’ begint tijdens deze momenten alsmaar wranger te smaken. “Maar ach, mijnheer. We doen toch gewoon onze job.” Die job doen is objectief nieuws melden, is me steeds geleerd. Het voelt in ieder heel ranzig aan dat opnieuw iemand bezwijkt aan een potje achterwaarts tackelen van F.C. Journalistiek. Rood is hier voor de zoveelste keer meer dan op z’n plaats. Het ga je intussen goed, Carl.

PS: terwijl je deze regels leest, zijn collega’s vast en zeker al op weg ten huize Hoefkens om hem om een eerste reactie te vragen.

3 reacties

Naam en adres op de redactie bekend
Geschreven op 2022-12-28 20:27:36
Beste redactie. Ik ben jarenlang een trouwe sportverslaggever geweest voor de krant uit Roeselare en wat ik tien jaar geleden voorspeld heb, is volledig uitgekomen. Titels die achter mijn rug verdraaid en vooral aangedikt werden zodat ik achteraf op het matje mocht komen bij de teams waar ik het stuk voor gemaakt had. Een paar weken later werden die titels dan vaak nog gebruikt, ook al drong ik aan en smeekte ik om dat niet te doen. Op de duur vroeg ik me af of ik niet eerder een goedkope loopjongen was geworden van de eindredactie die stilaan op een TikTok-medium begon te lijken. Totaal ontgoocheld ben ik er in 2018 uitgestapt. Ik was er wekenlang kapot van maar nu ben ik blij dat ik destijds die stap gezet heb want sindsdien is het schofferen en het persoonlijk op de man spelen steeds erger geworden. Naam en adres op de redactie bekend
J. Morbée uit Knokke-Heist
Geschreven op 2022-12-28 18:47:58
Ik heb met grote verbazing maar met grote complimenten je stuk deze namiddag gelezen. Bij nader inzien klopt het helemaal. Fatsoen is er al lang niet meer in de sport, zeker niet in het voetbal. Maar je zou nog kunnen zeggen dat de belangen er te groot zijn geworden maar van gazetten zou je toch mogen verwachten dat ze alles op een serene en een onpartijdige wijze brengen. Ik wil het woord riooljournalistiek niet tot mij nemen maar wat er dagelijks, zeg maar elk uur, op ons afkomt is dikwijls beschamend. Dus alle lof voor deze krant. J. Morbée uit Knokke-Heist
Daniel Sergeant én Clubfan
Geschreven op 2022-12-28 18:41:35
Voor mij hebben die media geen sikkepit respect meer. Meeheulen met supporters is altijd de gemakkelijkste en meest commerciële weg. Daniel Sergeant.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.