Home > Speelplein Paalbos in Assebroek vernieuwd naar de wensen van de buurt

Speelplein Paalbos in Assebroek vernieuwd naar de wensen van de buurt

Geschreven op 8 juli 2023 om 11:35 door Mario De Wilde

In Assebroek werd zopas het speelpleintje in het Paalbos volledig vernieuwd. “Dit speelpleintje was dringend aan vernieuwing toe. In samenspraak met de buurtbewoners zorgden we voor een volledig nieuw speelplein met negen speeltoestellen, twee picknicktafels en een zitbank,” aldus Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem, die het nieuwe speelplein opende.
Samen met de buurtbewoners
Het speelpleintje aan het Paalbos was aan vernieuwing toe. In oktober 2020 werd een online bevraging gehouden, waarbij buurtbewoners en geïnteresseerden hun mening mochten geven over hoe zij het nieuwe speelplein zagen. Met hun inbreng werd in het najaar van 2021 rekening gehouden en volgde een ontwerpplan. De reacties hierop waren positief.
Nieuw speelplein voor jong en oud
De speelruimte van voordien werd volledig verwijderd, enkel de kruipbuis die doorheen de bestaande heuvel loopt wordt behouden. Ook de zandbak is weggehaald. De ondergrond van de speelzone werd vervangen door houtmulch, wat valdempend werkt. De houtmulch zorgt er ook voor dat de ondergrond van het speelplein op een natuurlijke wijze overgaat in het omliggende bosje.

In totaal werden negen nieuwe speeltoestellen geplaatst. Kinderen kunnen spelen op een dubbele schommel, een veertje of dubbele wip. Een evenwichtsparcours en houten klimtoren zorgen ervoor dat de kinderen volop kunnen ravotten. Ook een draaimolen, korfschommel en taludglijbaan zijn aanwezig. Een peuterschommel zorgt voor plezier bij de allerkleinsten.

Twee picknicktafels en een zitbank werden voorzien. Ideale plaatsen voor de ouders om even neer te zitten of voor de spelende kinderen om wat uit te rusten. Naast de zitbank staat een papierkorf, om het speelplein proper te houden. Rondom het speelplein zijn elf palen in een slingervorm met een hoogte van drie meter geplaatst. Die zorgen voor een natuurlijke en speelse begrenzing van de speelruimte, maar tonen ook de aanwezigheid van het speelplein en de spelende kinderen aan voorbijrijdende fietsers. Daarnaast creëren deze palen ook een soort geborgenheid voor het speelplein.

Kostprijs en timing
Het kostenplaatje voor de werkzaamheden aan het speelplein bedraagt 90.079,68 euro (incl. BTW). De werken zijn opgestart op 6 februari 2023. Vandaag, op 7 juli, wordt het vernieuwde speelplein feestelijk geopend met een hapje en drankje voor de buurt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.