Home > Sociale kruidenier gaat met de Kabamobiel in Brugge naar de mensen toe

Sociale kruidenier gaat met de Kabamobiel in Brugge naar de mensen toe

Geschreven op 11 juni 2020 om 11:43 door Mario De Wilde

Vanuit hun locatie in de Brugse binnenstad verkoopt de sociale kruidenier De Kaba, een onderdeel van OCMW-vereniging ’t Sas, al bijna 10 jaar voedsel- en huishoudproducten aan wie het financieel moeilijk heeft. De kwalitatieve producten worden gratis of tegen fel verminderde prijzen aangeboden. De Kaba trekt ook al enige tijd wekelijks met een caravan en een bestelwagen naar Zeebrugge om ook de minder mobiele mensen te laten genieten van hun winkelaanbod. Om het aanbod nog beter aan de man te kunnen brengen, is nu een gloednieuwe marktwagen in gebruik genomen: de “Kabamobiel”.

In 2019 maakten meer dan 350 gezinnen geregeld gebruik van de dienstverlening van
De Kaba. Nog eens 400 gezinnen, die zich in een acute financiële crisis bevonden, deden kortstondig een beroep op de sociale kruidenier. “Dat zijn hoge cijfers en toch beseffen we maar al te goed, dat nog heel wat mensen de weg naar de Kaba in de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat, vlak bij het Minnewater, niet vinden en toch nood hebben aan voedselhulp,” zegt Elke Van Mieghem, coördinator van welzijnsvereniging ‘t Sas. “Eén van de redenen kan zijn dat voor deze mensen de psychologisch-emotionele drempel om naar de Kaba te komen, te hoog ligt. Maar vaak is het voor hen ook gewoon te moeilijk om de winkel te bereiken.”

Onder het motto “De Kaba komt naar je toe” trekt de sociale kruidenier al drie jaar elke woensdag met een caravan en bestelwagen naar Zeebrugge. Gemiddeld komen er telkens een 15-tal mensen langs op de standplaatsen aan het buurtcentrum d’Oude Stoasie en de Albatros. “Wat ons opvalt, is dat een bezoek voor veel mensen meer is dan alleen maar komen winkelen,” vertelt Bram D’Hondt, verantwoordelijke logistiek De Kaba. “Het sociale contact, de ontmoeting, het kopje koffie dat we aanbieden, het babbeltje met de vrijwilligers en de medewerkers… Zij zijn minstens even belangrijk. Met deze vaststelling was het logisch om ons mobiele aanbod uit te breiden naar andere wijken in Brugge. De gloednieuwe ‘Kabamobiel’ trekt daarom, naast Zeebrugge, naar twee nieuwe regio’s: Sint-Pieters en Sint-Jozef.

Mee dankzij de financiële steun van de Nationale Loterij, kreeg ’t Sas de mogelijkheid om een tweedehands marktwagen aan te kopen en in te richten. Met haar subsidies maakt de Nationale Loterij dromen waar, helpt ze culturele initiatieven groeien en creëert ze kansen. Zo steunt de Nationale Loterij meerdere projecten en initiatieven per jaar, en daarvoor dankt zij uitdrukkelijk de spelers, die dit mogelijk maken. In 2019 kon de Nationale Loterij zo 185.300.000 euro herinvesteren in tal van maatschappelijke projecten en verenigingen met een humanitair, sociaal, sportief, cultureel en wetenschappelijk doel. “Voor de aankoop en inrichting van de marktwagen konden we een beroep doen op de knowhow van Bas Willems en Dieter Vanden Bussche, de zaakvoerders van Pasta La Vista uit Maldegem, die hun eigen foodtrucks bouwen,” legt Pablo Annys, voorzitter van welzijnsvereniging ’t Sas, uit. “Zij waren de geknipte personen om onze Kabamobiel in te richten.”

“Met deze marktwagen willen we nog meer ontmoeting en participatie mogelijk maken. Hier in Zeebrugge hebben we kunnen zien hoe belangrijk dit is. Daarom zal De Kaba nu ook elke maandag aanwezig zijn in Sint-Pieters: afwisselend aan het Mintus-dienstencentrum Den Heerd en het Buurtcentrum De Dijk. Op dinsdag staat de mobiele kruidenier opgesteld aan het Mintus-dienstencentrum De Garve in Sint-Jozef. Op woensdag maakt hij zijn vertrouwde trip naar Zeebrugge.” Door voor deze nieuwe standplaatsen te kiezen, hoopt De Kaba mensen niet alleen toegang te bieden tot een ruim aanbod betaalbare voedsel- en huishoudproducten; maar ook om de sociale contacten tussen de buurtbewoners te versterken. “We zouden bovendien graag zien, dat de aanwezigheid van onze Kabamobiel de drempel verlaagt om deel te nemen aan activiteiten in onze Mintus-dienstencentra. Uiteraard blijven we ook verder uitkijken hoe we ons mobiele aanbod nog kunnen verruimen naar bijkomende locaties in Brugge,” besluit Pablo Anys.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.