Home > Sociaal-literair project ‘De Eenzame Uitvaart’ komt naar Brugge

Sociaal-literair project ‘De Eenzame Uitvaart’ komt naar Brugge

Geschreven op 14 juli 2023 om 14:56 door Mario De Wilde

De Eenzame Uitvaart komt naar Brugge. Het is een sociaal-literair project om overledenen zonder nabestaanden een waardig afscheid te geven. Lokale dichters, onder wie Delphine Lecompte en Frederik Lucien De Laere, engageren zich om de afscheidsvieringen aan te kleden met een persoonlijk stukje poëzie. Het concept ‘De eenzame uitvaart’ bestaat al sinds 2009 in Antwerpen en sinds 2015 in Leuven. Met het project investeren steden in een menswaardige en gepersonaliseerde uitvaart, voor overledenen zonder naasten of nabestaanden. Ook Brugge sluit nu aan bij deze traditie.

Schepen van welzijn, Pieter Marechal: “Stad Brugge voert al enkele jaren actief strijd tegen vereenzaming. ‘De eenzame uitvaart’ ligt in het verlengde van deze filosofie. Wie overlijdt en geen nabestaanden heeft, verdient hoe dan ook een menswaardig afscheid met een mooie toets. Daarvoor schakelen we vanaf nu drie dichters in, die in een beurtrol een gedicht zullen schrijven wanneer wij melding krijgen van een eenzaam overlijden. De tekst wordt op de afscheidsdienst zelf voorgelezen en achteraf samen met een verslag gepubliceerd op de website van De Eenzame Uitvaart ”

Het project is een samenwerking tussen Vierkant tegen Eenzaamheid en literair productiehuis VONK & Zonen. Het versterkt de ambities om van Brugge een ‘compassionate stad’ te maken. Dichters van dienst zijn Delphine Lecompte, Frederik Lucien De Laere en Herman Leenders. Voormalig stadsdichter Tania Verhelst zal de coördinatie in de stad en rapportage op zich nemen.
Schepen van sociale zaken, Pablo Annys: “Deze poule van dichters zal in een beurtrol een gedicht schrijven en ze tijdens de eenzame uitvaarten van hun stadsgenoten voordragen. Zo brengen zij een laatste poëtisch afscheid aan de overledene en wordt niemand in deze stad vergeten. Stad Brugge biedt deze dienstverlening kosteloos aan. We doen een warme oproep aan mensen om er gebruik van te maken als ze weet hebben van of geconfronteerd worden met een eenzaam overlijden.”

Aanmeldingen voor een tekst bij een eenzame uitvaart zijn mogelijk op de website van Vierkant Tegen Eenzaamheid. De aanvraag voor de uitvaart zelf gebeurt via de uitvaartondernemer.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.