Home > Snoezepoezen krijgen eigen erfgoedhalte op het beeldenplein

Snoezepoezen krijgen eigen erfgoedhalte op het beeldenplein

Geschreven op 18 mei 2021 om 13:58 door Mario De Wilde

Wie Kattenstoet zegt, zegt Snoezepoezen. Met hun kattenoortjes en elegante danspasjes zijn de Snoezepoezen al zestig jaar de dansende ambassadrices van onze stad. In mei 2021 wilden de Snoezepoezen hun 60ste verjaardag in volle glorie vieren in de 46ste Kattenstoet maar corona stak daar een stokje voor. De verjaardag en het feit dat het stadsarchief een belangrijk archief over de Snoezepoezen mocht ontvangen, noopte het archiefteam om toch iets speciaals te organiseren. De Snoezepoezen-erfgoedhalte op het Beeldenplein en een minitentoonstelling in de bib zijn het resultaat. 60 jaar ambassadeurschap van Ieper Kattenstad is toch niet niks.

Een erfgoedhalte?

Een erfgoedhalte is een openluchttentoonstelling en is een initiatief van de Erfgoedcel Ieper en in een later stadium CO7. Meestal is een erfgoedhalte een tijdelijke en rondtoerende tentoonstelling maar het Ieperse Beeldenplein heeft een blijvende halte voor de ingang van bib en archief. Het archiefteam vult die halte regelmatig met historische info over Ieper. De halte moet Ieperlingen zin geven in plaatselijke geschiedenis.

Dé gangmaker van dit erfgoedinitiatief is een schenking van Cecilia Dael, eerder dit jaar. Cecilia is de zus van de zus van Denise Dael die jarenlang aan het roer stond van de Snoezepoezen. Het archief bewaart nu een reeks schitterende foto’s en programmaboekjes. De schenking van de familie Dael en het diamanten jubileum zijn de perfecte gelegenheid om de Erfgoedhalte op het Beeldenplein in een poezenkleedje te steken. De creatieve en handige Ieperse technische dienst heeft van de betonnen erfgoedhalte een lust voor het oog gemaakt. De nieuwe Erfgoedhalte is vanaf 14 mei 2021, exact zestig jaar na hun eerste publieke optreden, te zien aan de ingang van de bibliotheek en het archief.

De Snoezepoezen: een streep Ieperse geschiedenis.

In 1960 is de Nederlandse stad ’s Hertogenbosch te gast in de Kattenstoet. Ze schenken de praalwagen “het Kattenorgel” aan de stad Ieper. De wagen wordt vergezeld door dansende katten. Toenmalig burgemeester Albert Dehem is gecharmeerd door het optreden en oppert het idee om de Ieperse dansgroep ‘Snoezepoezen’ op te richten. Hij doet hiervoor een beroep op Denise Dael, toen leidster van de zang- en dansgroep ‘Winde’.

“De schenking van de familie Dael en het diamanten jubileum zijn de perfecte gelegenheid om de Erfgoedhalte op het Beeldenplein in een poezenkleedje te steken. Het Ieperse stadsarchief ziet het als haar taak om de geschiedenis van eigen stad zoveel als mogelijk te tonen en uit te dragen. En als corona ons daartoe noopt, dan nemen we die geschiedenis mee de straat en pleinen op. De raamtentoonstelling van de beiaard was daar een eerste voorbeeld van, de erfgoedhalte van de Snoezepoezen een tweede. Op deze manier willen we mensen deelachtig maken aan de rijke collectie van het stadsarchief en het duffe imago van een archief van ons af schudden”, aldus Valentijn Despeghel, schepen van archief

Eén jaar later is het zo ver: op 14 mei 1961 dansen maar liefst twaalf Snoezepoezen mee in de Kattenstoet. De Kattenstoet is het jaarlijkse, en later driejaarlijkse, hoogtepunt voor de dansgroep. Elke editie presenteren ze een nieuwe dans. Door hun eigenheid, harmonie en elegantie zijn de Snoezepoezen de dansende ambassadrices van de stad Ieper. Op 15 juni 1961, amper een maand na hun eerste optreden in de Kattenstoet, treden ze op in Almelo in Nederland. Veel binnen- en buitenlandse optredens in stoeten, festiviteiten en vieringen volgen. Een hoogtepunt is de reis naar Japan in 2000, waar de Snoezepoezen dansen tijdens het ‘World Art Festival’ in Sakai.

Bezielster Denise Dael is jarenlang de stuwende kracht achter de Snoezepoezen. In 1987 vervoegt Carla Vannieuwenhuyze de dansgroep als medeleidster en lesgeefster. Twaalf jaar later neemt zij de leiding over samen met haar zus Vera. Zij worden ondersteund door het bestuur van vzw Snoezepoezen. In 2010 overlijdt Denise Dael op 95-jarige leeftijd. Een jaar later krijgen de Snoezepoezen de titel ‘Koninklijke Snoezepoezen’ naar aanleiding van hun gouden jubileum.

Foto: De Snoezepoezen poseren samen met Denise Dael voor hun eerste optreden, 14 mei 1961.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.