Home > Smullen van gerechten met een verleden in oude jongensschool van Geluwe

Smullen van gerechten met een verleden in oude jongensschool van Geluwe

Geschreven op 13 oktober 2023 om 08:32 door Mario De Wilde

Gisteren konden zowat 70 erfgoedliefhebbers smullen van gerechten met een knipoog naar het verleden, tijdens de zevende editie van het erfgoedcafé. Het recept is intussen bekend: tijdens ieder gerecht luisteren de bezoekers naar boeiende erfgoedverhalen van binnen en buiten de regio. Verhalen met mes en vork dus. Dit gebeurt telkens op een unieke locatie. Vorig jaar was dat in het oude zwembad van Wevelgem, dit jaar in de oude jongensschool van Geluwe, waar in 2019 de bel voor het laatst rinkelde.

Tijdens Erfgoedcafé ontrafelden Dirk Decuypere en Marc Crabeels het mysterie van de zogenaamde strepen van Gernay, een verhaal van 110 jaar textiel- en familiegeschiedenis in Waregem die in een boek werden gebundeld, dook historicus Hendrik Callewier in een van de boeiendste periodes van onze geschiedenis, Bourgondië aan de Leie, en bracht Lionel Brulez sappige caféverhalen uit de streek rond Geluwe.

De snelwegverhalen van de E17 werden gebracht door Lucas Derycke en Ellis Meeusen.
Jan Verlaet Digit All Tegoare focuste zich op zes historische museale collecties van uitzonderlijke archeologische sleutelsites in West-Vlaanderen, opgegraven in de jaren ’50 tot ’90. Daarnaast was er ook nog Shirin Van Eenooghe – Conserveren van kazuifel tot ondergoed, Lionel Brulez – Sappige oude caféverhalen uit de streek van Geluwe en Sander Vienne, Steven Masil – 100 jaar Belga en Luc Bauters – In steen of in hout of op een aarden bult? Wonen in een donjon of op een castrale motte in de middeleeuwen.

Erfgoedcafé is een initiatief van Zuidwest en Intercommunale Leiedal. Tijdens een erfgoedcafé leggen we de nadruk op ontmoeting en uitwisseling.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.