Smakelijke restotip voor Kerst & Nieuwjaar. Bistro Dampierre in Sint-Kruis
Over ruim een maand zijn daar weer de eindejaarsfeesten en qua reservering kan je er dit jaar maar best vroeg aan beginnen. Vandaag serveren we alvast deze tip: Bistro Dampierre in Sint-Kruis. De jonge en enthousiaste chef-kok Martijn Geneyn en gastvrouw Ana Marques openden half augustus Bistro Dampierre aan de Maalse Steenweg in Sint-Kruis bij Brugge. Dat betekende meer dan zomaar goed nieuws voor gasten die van een verse en ontwapenende productkeuken houden. Want de nieuwe zaakvoerders wilden van hun huiskamerrestaurant een kleinschalig maar vooral een gezellig eetadresje maken en daar zijn ze, ruim drie maand na datum, al aardig in gelukt. “Vanaf dag één voelden we dat het hier goed zat. We hadden al meteen een goede klik met de mensen uit de buurt en we zien ook dat Male een ongelooflijk toffe buurt is waar mensen van gezelligheid houden.”
Dat willen Martijn en Ana de vele fijnproevers en levensgenieters zeker geven. Ondanks hun jonge leeftijd hebben beiden al een stevig horecaparcours afgelegd. Ze leerden elkaar kennen in (oh, romantiek….) het toenmalige Kempinski Hotel & Restaurant, waar nu Dukes Palace aan het Prinsenhof zich bevindt. Martijn: “Ik was vast werkzaam in de keuken en Ana liep stage in de zaal. En sindsdien bleven onze wegen zich kruisen. Gelukkig maar.”
Aan is, zoals de naam al lichtjes doet vermoeden vermoeden, afkomstig uit het Portugese Coimbra. Ze volgde hotelschool in haar vaderland en op een bepaald moment was er een buitenlandse stage in…. Brugge. Daar was er de spreekwoordelijke vlam die oversloeg. Na gezamenlijke tussenstops in het sterrenrestaurant De Zuidkant in Damme en een drukke traiteurszaak in Roeselare vonden beiden de tijd stilaan tijd om op eigen benen te staan. Ana: “We woonden in Zedelgem en hadden intussen twee kindjes. Gevolg, die verplaatsingen werden er echt teveel aan. Een stuk in de nacht thuiskomen en dan snel de kindjes gaan ophalen en ’s morgens er weer vroeg uit. Nee, dat was niet het leven dat we wilden. In eerste instantie vonden we niet direct iets op onze zoektocht naar een eigen zaak en er waren al vage plannen om naar Portugal te verhuizen om daar iets te beginnen. Toen we hoorden van Patrick van De Zuidkant dat Bistro Dampierre van Liselot en Dimitri stond over te nemen, hebben we meteen toegehapt.”
Sinds gisteren woont het jonge gezin nu ook boven het restaurant wat een enorme luxe voor hen is. Martijn: “We hebben de voorbije dagen alles verhuisd en we voelden meteen aan dat we de juiste beslissing genomen hebben. Hier in ons nieuw restaurant kunnen we echt ons ding doen en de gasten laten meegenieten van onze eigen dromen. Koken is nog steeds mijn grote passie en dat willen we ook op die manier overbrengen. Met een aanbod van zo’n 22 couverts houden we het in deze rustige omgeving ook bewust overzichtelijk zodat we een topservice kunnen aanbieden. Geen personeel, we doen het allebei met ons tweetjes.”
De kaart is geen legpuzzel van tientallen gerechten maar een mooi aanbod van Frans-Belgische klassiekers met een zuiderse knipoog. Kiezen op de steeds wisselende kaart kan telkens uit een viertal voor-, hoofd- en nagerechten. Verwacht zeker geen Portugese keuken, wel telkens ook een mooie selectie van de veelbezongen Portugese wijnen, gekoppeld aan Belgische en wereldwijnen. Martijn: “Ik merk wel dat mensen graag een zuiders accent op hun bord willen en dat bieden we hen graag aan met frisse en moderne gerechten. ’s Middags is er een tweegangenlunch voor € 28. Ook onze andere prijzen willen we graag democratisch houden.”
Martijn en Ana: ‘We verwachten de gasten tussen 19u tot 19u15 zodat we rond 19u30 kunnen beginnen serveren (kerst & oudjaarsavond) en graag om 01u00 sluiten. Voor de middag service dan aankomst om 12u en afsluiten om 16u.’
Zowel voor Kerst als Eindejaar hebben ze een exquise all-in menu samengesteld waar het nu al naar uitkijken is. Alle info op tel.: 050-37.58.25 en website: www.bistrodampierre.be
Keuken open van 12.00 tot 14.00 uur & van 18.30 tot 20.30 uur