Home > Smakelijke feesttips voor de eindejaarstafel: de gebakjes van Gaelens uit Knokke-Heist

Smakelijke feesttips voor de eindejaarstafel: de gebakjes van Gaelens uit Knokke-Heist

Geschreven op 19 december 2024 om 07:00 door Mario De Wilde

Breekt het zweet je al uit als je moet nadenken over jouw feestmenu op eindejaar? Thuis of toch maar zorgeloos ergens op restaurant? Vanaf nu kan je elke dag een smakelijke feesttip ontdekken op Het Nieuws van West-Vlaanderen. Stuk voor stuk restaurants en smakelijke adressen die je vertrouwen meer dan waard zijn. Je hebt straks alleszins de zekerheid dat je een magisch, onvergetelijk en smakelijk eindejaar tegemoet gaat. Met z’n tweetjes, met familieleden of in groep met vrienden: om de keuzestress onder controle te houden, verzamelden we alvast een aantal heerlijke feestsuggesties om jouw feesttafel op een magische manier in te vullen. Vandaag brengen we een bezoek aan het familiebedrijf Gaelens aan ’t Walletje in Knokke-Heist. Waar vrouwen aan de macht zijn….

De gebakjes van Gaelens mogen op geen enkele feesttafel ontbreken

Het zijn weer hoogdagen voor Zoetebekken & Fijnproevers & Co. Drukke dagen dus ook bij Gaelens Fine Desserts uit Knokke-Heist. Onze favoriete attractie van dit zoete pretpark? Zoveel mensen, zoveel wensen en dus kan ik er al meteen een rollercoaster van lekkers tegenaan gooien: Javanais, chocolade bollen, macarons, aardbeitaartjes, misérables, riz condén, tartine Russe, pomme sablee, hazelnootbolletjes en kerststronken wachten straks op verwende monden (m/vr). Alles samen zo’n 40 verschillende  Met de bekende Misérable – sinds 1994 in een echte vedetterol – levert de familie Gaelens en het team dagdagelijks de lekkerste producten af.
Vier generaties zoet
Bakkerij Gaelens is al ruim eeuw lang nauw verbonden met Knokke. Het was immers in 1923 dat grootvader Pierre Gaelens zijn banketbakkerij in Knokke had met als specialiteit Misérable en Riz condé. Als kleinzoon van Pierre zet Paul Gaelens die traditie al geruime tijd verder met een moderne en 1.100 m2 grote banketbakkerij in de bedrijvenzone ’t Walletje. De toekomst oogt intussen mooi want onder het motto ‘vrouwen aan de macht’ leiden mama Nathalie en de dochters Isabelle en Maxine – deze succesrijke KMO. Anno 2024 biedt Gaelens haar klanten een veertigtal producten, gebakjes en taarten aan, bereid op traditionele wijze en volgens originele recepten.
Likken mag
Het Nieuws van West-Vlaanderen reed er deze week op een koude ochtend – en in naam van objectieve nieuwsverstrekker – naartoe en stipt als een Zwitserse klok tekende ik present. Ik herinnerde me plots mijn opleiding bij de Raad van Journalistiek nog: ‘eerst goed kijken en luisteren, alles ondergaan, desnoods proeven en dan pas analyseren’, was het strenge credo. En dus werd ik na vijf minuten al getransformeerd tot een vleesgeworden Sjakie in de chocoladefabriek. Likkebaardend doorloop ik de verschillende ateliers en passeer ik de tientallen biscuits die pas uit de oven komen. Isabelle Gaelens: “Ik moet je niet zeggen dat dit de hoogdagen van ons bedrijf zijn, ook al komen er met Moederdag, Valentijn en Pasen steeds vaker themataarten op tafel. Elk jaar zien we onze productie stijgen. Met dank aan de omliggende speciaalzaken en Delhaize waar onze taarten exclusief in heel België te verkrijgen zijn. Uiteraard kan alles ook bij onszelf
besteld en afgehaald worden.”
Chocolade kerstmuts


Volgens Isabelle focust de consument zich de jongste jaren steeds meer op kwaliteit. “Ze willen beter kunnen nagaan waar hun producten gemaakt worden en wat de ingrediënten zijn. Bewaarmiddelen, smaakversterkers – producten die wij sowieso niet gebruiken – worden meer en meer gemeden. We zien ook dat er een trend is naar minder suiker en meer natuurlijke smaken. Daar spelen we al een tijdje gevat op in. Voor de komende feestdagen hebben we geopteerd om twee formaten van kerststronken zonder suiker te maken. De grote macaron met verse frambozen is deze kerst ook terug tijdelijk te verkrijgen en meerdere standaardartikelen worden anders gedecoreerd voor de feesten zoals de merveilleux voor 4 personen, hazelnoot meringue, vanille – aardbei, enz. De ideeën borrelen meestal uit onze eigen hoofden en daarna wordt dat allemaal samen uitgewerkt met de collega’s in het atelier. Smaken verfijnen en structuren creëren is dan de volgende stap.”

Ik blijf in het atelier aan elke afdeling likkebaardend die smakelijke en boeiende kruisbestuiving van kleur, textuur en traditionele waarden met open ogen (en mond) aanschouwen. Alles samen zorgt een équipe van zo’n honderd handen ervoor dat wordt alles in realiteit wordt omgezet en als verrukkelijke verleiders bij de consument op tafel komt.  Overgeleverd aan zoveel verleiding, duw ik bij het passeren mijn vinger in een hemels frambozensausje. Excuses maar….hmmmm! God, wat zou ik graag een dagje meedraaien in dit zoetebekkend proces. Ik verwittig vandaag nog de mensen van de VDAB: morgen solliciteer ik!

De toppers voor dit jaar

-Kerstronk roomboter koffie 5 à 6 personen

-Santa’s Cake 5 à 6 p. met witte chocolademousse & frisse frambozen

-Speculoos stronk 5 à 6 p.

-Chocolade karamel suikervrij in een 1 persoons gebakje

www.gaelens.be

 

6 reacties

Kenner
Geschreven op 2024-12-20 09:08:13
Het voordeel van deze gebakjes en taartjes is dat ze 's anderendaags, als er toch nog een restje overgebleven is, ook nog best lekker is. Een Gaelens-kenner uit Poperinge
Liliane Oosterlinck
Geschreven op 2024-12-19 13:33:15
Al jaren mijn zoete hoofdzonden en dat zal ook in 2025 niet veranderen. Wij gaan elke woensdag met vier koppels kaarten in Wenduine en dan gaan we altijd in Delhaize eerst patékes halen. Eigenlijk is dat kaarten maar bijzaak geworden. Proficiat aan de mensen die ons zoveel lekkers op tafel toveren. Liliane Oosterlinck
Caroline Destoop uit Gistel
Geschreven op 2024-12-19 10:19:18
Beste Astrid. Waarom moet deze reactie plots over mannen en vrouwen gaan? Ik ben zelf een getrouwde en gelukkige vrouw. Dit hier is een reportage over feestgebakjes en taarten dus waarom plots ten strijde trekken tegen gelijkheid? Waarom die rolpatronen en stereotypen er bij halen? Ik hoop dat niet een wellesnietes spelletje wordt. Dus moraal: lang leve een smakelijk taartje, al dan niet van Gaelens. Als het maar lekker is!!! Caroline Destoop uit Gistel
Nelly Vandermoere
Geschreven op 2024-12-19 09:14:44
Die frambozen-macaronnetjes. Hemels, zalig en echt wel de lekkerste die je kan vinden. Ik zou ze elke dag kunnen eten of mijn vinger insteken. Toffe reportage om wat achtergrondinformatie te lezen over mijn favoriete toetje. Nelly Vandermoere, tweedeverblijver in Knokke
Astrid Coussement uit Harelbeke
Geschreven op 2024-12-19 08:39:46
Ik las met veel interesse deze reportage in jullie krant. Ik zie nog maar eens het bewijs dat vrouwen het heel dikwijls veel beter doen dan hun mannelijke ego's. Er zou in de bedrijfswereld veel meer verstandig overleg en competentie zijn mochten meer vrouwen aan de top staan. Hoeveel vrouwen staan er aan het roer in een restaurant? Het is nog altijd een mannenbastion. De mensen van Gaelens tonen dat het ook anders kan. Goed dat het ook eens belicht wordt. Het gaat de laatste jaren wel wat de goede richting uit met de lonen en de aandacht tussen man en vrouw maar de voorbije gemeenteraadsverkiezingen zagen we weer ontnuchterende cijfers. In afwachting van een uiteindelijke gelijkheid, ga ik op Kerstavond zeker mezelf eens trakteren op een paar lekkere zoetigheden. Tenminste, wanneer mijn echtgenoot dat niet voor me doet. Astrid Coussement uit Harelbeke
Valerie Hoorebeeck
Geschreven op 2024-12-19 08:15:44
Amai, die zien er wel heel lekker uit. Speculoos stronk is echt wel de favoriet van mijn schoonbroer. We wonen zelf op 50 meters van de Carrefour in Loppem. Worden de gebakjes en taarten daar ook verkocht? Nuttig om weten als ik straks mijn boodschappenlijstje opmaak. Valerie Hoorebeeck. Loppem

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.