Smakelijke feesttips voor de eindejaarstafel: de gebakjes van Gaelens uit Knokke-Heist
Breekt het zweet je al uit als je moet nadenken over jouw feestmenu op eindejaar? Thuis of toch maar zorgeloos ergens op restaurant? Vanaf nu kan je elke dag een smakelijke feesttip ontdekken op Het Nieuws van West-Vlaanderen. Stuk voor stuk restaurants en smakelijke adressen die je vertrouwen meer dan waard zijn. Je hebt straks alleszins de zekerheid dat je een magisch, onvergetelijk en smakelijk eindejaar tegemoet gaat. Met z’n tweetjes, met familieleden of in groep met vrienden: om de keuzestress onder controle te houden, verzamelden we alvast een aantal heerlijke feestsuggesties om jouw feesttafel op een magische manier in te vullen. Vandaag brengen we een bezoek aan het familiebedrijf Gaelens aan ’t Walletje in Knokke-Heist. Waar vrouwen aan de macht zijn….
De gebakjes van Gaelens mogen op geen enkele feesttafel ontbreken
Het zijn weer hoogdagen voor Zoetebekken & Fijnproevers & Co. Drukke dagen dus ook bij Gaelens Fine Desserts uit Knokke-Heist. Onze favoriete attractie van dit zoete pretpark? Zoveel mensen, zoveel wensen en dus kan ik er al meteen een rollercoaster van lekkers tegenaan gooien: Javanais, chocolade bollen, macarons, aardbeitaartjes, misérables, riz condén, tartine Russe, pomme sablee, hazelnootbolletjes en kerststronken wachten straks op verwende monden (m/vr). Alles samen zo’n 40 verschillende Met de bekende Misérable – sinds 1994 in een echte vedetterol – levert de familie Gaelens en het team dagdagelijks de lekkerste producten af.
Vier generaties zoet
Bakkerij Gaelens is al ruim eeuw lang nauw verbonden met Knokke. Het was immers in 1923 dat grootvader Pierre Gaelens zijn banketbakkerij in Knokke had met als specialiteit Misérable en Riz condé. Als kleinzoon van Pierre zet Paul Gaelens die traditie al geruime tijd verder met een moderne en 1.100 m2 grote banketbakkerij in de bedrijvenzone ’t Walletje. De toekomst oogt intussen mooi want onder het motto ‘vrouwen aan de macht’ leiden mama Nathalie en de dochters Isabelle en Maxine – deze succesrijke KMO. Anno 2024 biedt Gaelens haar klanten een veertigtal producten, gebakjes en taarten aan, bereid op traditionele wijze en volgens originele recepten.
Likken mag
Het Nieuws van West-Vlaanderen reed er deze week op een koude ochtend – en in naam van objectieve nieuwsverstrekker – naartoe en stipt als een Zwitserse klok tekende ik present. Ik herinnerde me plots mijn opleiding bij de Raad van Journalistiek nog: ‘eerst goed kijken en luisteren, alles ondergaan, desnoods proeven en dan pas analyseren’, was het strenge credo. En dus werd ik na vijf minuten al getransformeerd tot een vleesgeworden Sjakie in de chocoladefabriek. Likkebaardend doorloop ik de verschillende ateliers en passeer ik de tientallen biscuits die pas uit de oven komen. Isabelle Gaelens: “Ik moet je niet zeggen dat dit de hoogdagen van ons bedrijf zijn, ook al komen er met Moederdag, Valentijn en Pasen steeds vaker themataarten op tafel. Elk jaar zien we onze productie stijgen. Met dank aan de omliggende speciaalzaken en Delhaize waar onze taarten exclusief in heel België te verkrijgen zijn. Uiteraard kan alles ook bij onszelf
besteld en afgehaald worden.”
Chocolade kerstmuts
Volgens Isabelle focust de consument zich de jongste jaren steeds meer op kwaliteit. “Ze willen beter kunnen nagaan waar hun producten gemaakt worden en wat de ingrediënten zijn. Bewaarmiddelen, smaakversterkers – producten die wij sowieso niet gebruiken – worden meer en meer gemeden. We zien ook dat er een trend is naar minder suiker en meer natuurlijke smaken. Daar spelen we al een tijdje gevat op in. Voor de komende feestdagen hebben we geopteerd om twee formaten van kerststronken zonder suiker te maken. De grote macaron met verse frambozen is deze kerst ook terug tijdelijk te verkrijgen en meerdere standaardartikelen worden anders gedecoreerd voor de feesten zoals de merveilleux voor 4 personen, hazelnoot meringue, vanille – aardbei, enz. De ideeën borrelen meestal uit onze eigen hoofden en daarna wordt dat allemaal samen uitgewerkt met de collega’s in het atelier. Smaken verfijnen en structuren creëren is dan de volgende stap.”
Ik blijf in het atelier aan elke afdeling likkebaardend die smakelijke en boeiende kruisbestuiving van kleur, textuur en traditionele waarden met open ogen (en mond) aanschouwen. Alles samen zorgt een équipe van zo’n honderd handen ervoor dat wordt alles in realiteit wordt omgezet en als verrukkelijke verleiders bij de consument op tafel komt. Overgeleverd aan zoveel verleiding, duw ik bij het passeren mijn vinger in een hemels frambozensausje. Excuses maar….hmmmm! God, wat zou ik graag een dagje meedraaien in dit zoetebekkend proces. Ik verwittig vandaag nog de mensen van de VDAB: morgen solliciteer ik!
De toppers voor dit jaar
-Kerstronk roomboter koffie 5 à 6 personen
-Santa’s Cake 5 à 6 p. met witte chocolademousse & frisse frambozen
-Speculoos stronk 5 à 6 p.
-Chocolade karamel suikervrij in een 1 persoons gebakje