Home > Sluis en Knokke trakteren fans morgen en zondag op een stripwielerweekend

Sluis en Knokke trakteren fans morgen en zondag op een stripwielerweekend

Geschreven op 23 juli 2021 om 09:21 door Mario De Wilde

In het kader van het WK Wielrennen organiseert de vzw Strippromotie in samenwerking met “Professeur Velo” Toon Duyck op zaterdag 24 en zondag 25 juli 2021 een strip- wielerweekend in Knokke-Heist en buurgemeente Sluis. Tijdens de roadshow Flanders 2021 kun je op de Zeedijk naast de KOERSbus ter hoogte van het casino een stand bezoeken ter promotie van het 17de stripfestival op 12 september. Van 14 tot 17 uur zijn striptekenaars Eric Heuvel en D’Auwe aanwezig om op jouw verzoek gepersonaliseerde tekeningen en karikaturen uit hun potlood en stiften te toveren.

Werelduurrecordpoging op de schuifpedalenfiets
Op zondag 25 juli 2021 om 14.30 uur probeert schaatskampioen en werelduurecordhouder op de hoge bi-fiets Arie Liefhebber uit het Nederlandse Nieuwegein in de Kapelstraat in Sluis het werelduurrecord op een originele MacMillanfiets uit 1839 te verbeteren. Het record op deze schuifpedalenfiets bedraagt 13,8 kilometer en staat sinds 2019 op naam van de Bruggeling Toon Duyck. De recordpoging vindt plaats langs de vaart tussen Damme en Sluis met een ommetje langs de Krinkeldijk en Bloedputweg. Dit historische jaagpad was het eerste internationale fietspad ter wereld en fungeerde meermaals als traject voor recordpogingen met de hoge bi, zeg maar de Formule 1 van de wielersport anno 1870-1885.

Demonstratie historische rijwielen
Ondertussen presenteert voormalig BRT-sportverslaggever Louis De Pelsmaeker aan het publiek diverse historische rijwielen. Dit gaat van loopfiets zonder of met stuur tot het railvoertuig de Draisine , de Michaux met trappers op het voorwiel en de hoge bi. Verder is er ook de Rover Safety Bicycle met ketting, de eerste vellige fiets voor het grote publiek. Ten slotte is ook een unieke lokale trapwagen uit 1865 te bewonderen. Dit luxe-voertuig van Sluise makelij viel destijds heel wat goedkoper uit dan er eentje te kopen in Parijs. Wie zich geroepen voelt kan ter plaatse een historisch wielerplunje aantrekken en zelf een poging wagen om op zo’n oud rijwiel een rondje te trappen!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.