Home > Slimmer, Vlotter Brugge? Studenten VIVES Hogeschool blikken vooruit naar 2035

Slimmer, Vlotter Brugge? Studenten VIVES Hogeschool blikken vooruit naar 2035

Geschreven op 12 december 2019 om 17:57 door Mario De Wilde

Iets meer dan drie maanden geleden startte VIVES Hogeschool naar jaarlijkse gewoonte zijn Honours Degree, een opleidingsonderdeel waarbij achttien gemotiveerde en geëngageerde studenten zich verdiepen in een hot topic uit onze hedendaagse samenleving. Samen met stad Brugge als partner gingen ze na hoe de stad van de toekomst er in 2035 zou uitzien. Drie groepen studenten gingen elk op hun eigen manier aan de slag om de ‘Future of Cities 2035’ vorm te geven. De groep Wsmartup ging die uitdaging met volle overtuiging en de nodige dosis naïviteit aan. Hun doel: ‘De drukte die toeristen met zich meebrengen nivelleren over de verschillende bezienswaardigheden’. Op maandag 16 december om 19u stellen zij samen met de andere groepen hun project voor in het stadhuis van Brugge.

2035 lijkt heel erg veraf, maar in tijden waar technologie niet stilstaat en iedere dag iets nieuws wordt ontdekt, is het cruciaal om op deze digitale trein te springen. In samenwerking met stad Brugge is Wsmartup erin geslaagd een demoapplicatie te ontwikkelen met slimme routes die je op een aangename manier door de stad loodsen. Brugge ontvangt ieder jaar meer dan 8,3 miljoen bezoekers. Een ongelooflijk hoog cijfer in vergelijking met de 20 000 bewoners die in het centrum van de stad gehuisvest zijn.

Om dit probleem de kop in te drukken, zijn zes studenten gestart met het ontwikkelen van een applicatie met als doel de druk op dit stadscentrum gecontroleerd te verlichten. De applicatie, Wsmartapp, zal compatibel zijn met de hololens, een slimme bril waarmee het mogelijk is om zaken te projecteren in de echte wereld. Via wifi-sensoren en RF-signalen meten we de drukte in de binnenstad. Op die manier word je geleid naar de minder drukke plaatsen en wordt het massatoerisme evenwichtig verdeeld over de verschillende bezienswaardigheden. Je eigen persoonlijke route, informatie over toeristische trekpleisters en het ideale terrasje kunnen in een vingerknip voor je ogen verschijnen.
Gebruikers krijgen door het invullen van een korte vragenlijst een volledig gepersonaliseerde route die hen zal brengen naar de plaatsen die bij hun wensen aansluiten. Snuif je graag de lokale cultuur op of neem je liever foto’s van de meest trendy plekjes? De Wsmartapp brengt je ginds in een handomdraai. Op die manier verlies je geen tijd met het doelloos rondlopen in het prachtige Brugge en moet je je niet steeds een weg banen tussen de duizenden andere bezoekers.

Wsmartup is slechts één van de drie groepen die deel uitmaken van het Honours Degree, een opleidingsonderdeel dat hogeschool VIVES ieder jaar organiseert om de meest excellente studenten uit te dagen. Hun verhaal startte al meer dan een jaar geleden met selectieproeven, waarna achttien studenten uit verschillende deelgebieden op bootcamp vertrokken naar Tel Aviv, Israël. Op die manier wil Hogeschool VIVES interdisciplinair samenwerken en creatief ondernemerschap aanwakkeren.
Komende maandag 16 december 2019 presenteert iedere groep zijn idee aan de eindjury, waarin de burgemeester Dirk De fauw, schepenen, leden van hogeschool VIVES, VVSG, VOKA, VLAJO en TuaWest, zetelen. Een spannend einde van een intensieve periode.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.