Home > Slechtste fietspad van West-Vlaanderen tussen Veurne en De Panne wordt aangepakt

Slechtste fietspad van West-Vlaanderen tussen Veurne en De Panne wordt aangepakt

Geschreven op 11 mei 2021 om 17:38 door Mario De Wilde

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, kondigt nieuwe, volledig afgescheiden fietspaden op de Veurnestraat/Pannestraat (N35) aan. In 2018 kreeg dat fietspad nog de betreurenswaardige titel ‘slechtste fietspad van West-Vlaanderen’. “Als we willen dat meer mensen de fiets nemen, dan moeten we ervoor zorgen dat dit op een veilige en comfortabele manier kan”, aldus minister Peeters. “Fietspaden zoals die in de Pannestraat/Veurnestraat moeten dan ook prioritair aangepakt worden. In totaal zal er vanuit mijn beleidsdomein een bedrag van 6,5 miljoen euro worden geïnvesteerd.”

De werken starten dit najaar en gebeuren in opdracht van De Panne, Veurne, Koksijde, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Aquafin en de intercommunale IWVA. “Tussen het kruispunt met de Koksijdeweg (N396) in De Panne en de Polderweg in Veurne wordt de gewestweg volledig heringericht”, zegt Lydia Peeters. De werken gebeuren in verschillende fases en duren volgens de huidige planning tot eind 2023.

Putten en scheuren
De fietspaden langs de N35 – tussen Veurne en De Panne – hebben de kwalijke reputatie de slechtste van heel Vlaanderen te zijn. Tijdens de lange wachtperiode werden ze vaak wat opgelapt, maar ze zaten in geen tijd weer vol putten en scheuren, terwijl ze ook gevaarlijk afhellen naar één kant.

Tweeënhalf jaar werken
Volgens de huidige planning starten de werken in het najaar van 2021. Een concrete startdatum is er nog niet, eerst moet een aannemer gekozen worden die de werken uitvoert. De fasering van de werken ligt wel al vast. Als eerste stap komt er een tijdelijke rotonde op het kruispunt van de Sint-Idesbaldusstraat (N8) met de Koksijdestraat. Die moet er tijdens de werken voor zorgen dat het verkeer vlot tot op het industrieterrein raakt. Enkele weken later starten de werken op de Pannestraat (N35) zelf. Eerst wordt de zone ter hoogte van het industrieterrein aangepakt, daarna splitst de werf zich op in twee delen. Een deel verplaatst zich per fase richting De Panne, een ander deel richting Veurne. Alle werken zitten er volgens de huidige planning op tegen eind 2023.

Omleiding voor doorgaand verkeer
De werken zullen voor de nodige hinder zorgen op de Pannestraat/Veurnestraat. Het doorgaand autoverkeer tussen Veurne en De Panne moet tijdens de werken een omleiding moeten volgen. Voor plaatselijk verkeer naar het industrieterrein en de handelszaken blijft de werfzone zoveel mogelijk toegankelijk. Peter Roose, burgemeester: ”Na een lange voorbereidingsperiode, zijn we zeer tevreden dat de praktische aanleg van gescheiden fietspaden tussen De Panne, Koksijde en Veurne binnenkort uit de startblokken kan schieten. Deze investering is een belangrijke meerwaarde voor het fietscomfort in de Westkust.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.