Home > Sint-Pietersplas in Brugge wordt 70 ha groot recreatiegebied

Sint-Pietersplas in Brugge wordt 70 ha groot recreatiegebied

Geschreven op 20 oktober 2021 om 21:37 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge besliste enkele jaren geleden om voor het volledige recreatiegebied Sint-Pietersplas een masterplan op te maken om te onderzoeken op welke manier dit gebied verder kan uitgroeien tot een stedelijke groenpool voor watersport, openluchtrecreatie en verblijfsrecreatie. Het voorbije jaar werd bekeken welke invullingsvragen een plek kunnen krijgen en hoe dit alles ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de omgeving kan functioneren. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon en schepen van Openbaar domein Mercedes Van Volcem hebben hun huiswerk nu gemaakt. Er komt op vlak van sport, recreatie en natuur op en rond de Sint-Pietersplas flink wat nieuwigheden. We zetten ze even op een rijtje.

Het plan deelt het gebied op in twee grote zones die worden gescheiden door de Blankenbergse Dijk. Aan de ene kant: het waterrecreatiegebied op en rond de Sint-Pietersplas. “Een deel van de bestaande oever wordt uitgegraven en maakt plaats voor een zachtglooiend strand, een bewaakte zwemzone. Maar ook vissen moet nog steeds mogelijk zijn”, zegt Franky Demon. “Op de hoek met de Sint-Pietersmolenstraat is er plaats voor een nieuw entreegebouw waarin kleedkamers, sanitair en andere faciliteiten voor het zwemmen ondergebracht worden. Daarnaast voorzien we er ook een multifunctionele ruimte, bijvoorbeeld voor dans en yoga.”

Aan de overzijde van de Blankenbergse Dijk, die verder zal worden uitgebouwd als fietsas, voorziet het plan ruimte voor niet-watergebonden recreatie: een vijftal multifunctionele sportvelden en een sportgebouw, een bikeparcours en een camping, en een permanente parking voor 150 wagens en een doorloopparking van dezelfde grootteorde. De zone in het noorden moet dan weer een groene buffer vormen ten opzichte van mogelijk toekomstige ontwikkelingen in het gebied langs de Blankenbergse Steenweg. Al is er ook plaats voor, bijvoorbeeld, een hondenloopweide, geboortebos en een paintballterrein.

Slim ruimtegebruik is een van de belangrijkste uitgangspunten van het plan. Ze voorzien ruimte voor verschillende sporten, maar wel op eenzelfde terrein. Wanneer het plan gerealiseerd zal worden, is nog niet duidelijk. 70 ha is een zeer groot domein, en bovendien zijn niet alle gronden stadseigendom. De zwemzone, wandel- en fietspaden en de aanplant van bomen wil Brugge alvast tegen midden 2024 gerealiseerd hebben. Volgens Demon kan het voor de zwemzone sneller gaan. “Bij mooi weer duiken heel wat jongeren nu onbewaakt het water in en dat is niet verantwoord. Mogelijk kunnen we al komende zomer bewaakt zwemmen organiseren, zo niet dan wel het jaar nadien.”

Permanente chalets komen er niet

Ook met de realisatie van de camping kan het snel gaan. “Iedereen is het erover eens dat Brugge nood heeft aan meer kampeermogelijkheden en ook initiatiefnemers staan daarvoor klaar”, zegt Demon. “We willen vooruit, al moeten we tegelijk ook wat temperen. Vakantieparken met permanente chalets zijn hier absoluut geen optie, wel een trekkerscamping voor motorhomes, caravans en tenten. Ook dat kan in principe al tegen de zomer van 2022 of 2023 gerealiseerd worden, maar hangt af van de gesprekken met de initiatiefnemers en de eigenaars van de gronden.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.