Home > Sint-Pieters volledig in de ban van de Babbelstoeltoernee

Sint-Pieters volledig in de ban van de Babbelstoeltoernee

Geschreven op 11 mei 2020 om 12:52 door Mario De Wilde

De hele maand mei is de wijk Sint-Pieters in de ban van de Babbelstoeltournee. Het initiatief maakt deel uit van het project ‘Kwartier Hier’ en wil buurtbewoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen. Stad Brugge, OCMW Brugge en welzijnsvereniging Mintus ondersteunen het verhaal, samen met projectpartner COVIAS. Nog tot 30 mei komen de ‘kwartiermakers’ langs bij buurtbewoners voor een babbel. En die kan eigenlijk… over alles gaan.

Mintus-voorzitter Pablo ANNYS: “De babbelstoeltournee wil mensen op een eenvoudige manier verbinden. In deze periode is dat meer dan ooit nodig: we kampen door de coronacrisis met een gebrek aan sociaal contact. Dat wil deze tournee op een veilige manier opvangen, door buurtbewoners met elkaar te laten praten. Het spreekt voor zich dat het, gezien de maatregelen, nog steeds op een veilige manier gebeurt. De kwartiermakers komen naar mensen toe en bewaren minimum anderhalve meter afstand tijdens het gesprek. Ze bieden een luisterend oor aan wie er nood aan heeft.”
De projectnaam ‘Kwartier Hier’ is niet lukraak gekozen, verduidelijkt schepen van welzijn Martine MATTHYS. Er zit een filosofie achter.

Schepen Martine Matthys“Een kwartiermaker is een soldaat die, in zijn eentje of met een groep, voorop loopt in de strijd en een veilige plaats creëert voor wie achterkomt. Als het kwartier gemaakt is, kan de rest van het leger volgen zonder grote risico’s. In een sociale context biedt een kwartiermaker een veilige haven aan mensen die uitgesloten worden. Het kan gaan om personen met een psychisch ziektebeeld, met een mentale beperking, of wie omwille van huidskleur of seksuele geaardheid gediscrimineerd wordt. Via de babbelstoeltournee willen we hen heel eenvoudig aansluiting laten vinden bij anderen. Een spontaan gesprek is de sleutel om een warme buurt te creëren.”

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, is in de wijk Sint-Pieters alvast een flyer verspreid met beknopte uitleg over het project. Zo willen de partners iedereen warm maken om met een eigen verhaal over de brug te komen, onder het motto ‘zeg het eens’. De aanpak wil in deze crisisperiode een verschil maken en moet op langere termijn de banden in de buurt aanhalen. Kwartiermaker Hannelore van Roye: “Met Babbelstoeltournee willen we het sociaal isolement doorbreken. Kwartiermaken wordt vaak geassocieerd met geestelijke gezondheid. Als warme en duurzame stad vinden we dat uiteraard een ontzettend belangrijk thema, maar dit project reikt nog veel verder. Buurtanalyses tonen dat er in de wijk Sint-Pieters meer mensen met psychische kwetsbaarheid leven dan in

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.