Home > Sint-Lodewijkscollege Brugge organiseert virtuele kennismaking voor nieuwe leerlingen

Sint-Lodewijkscollege Brugge organiseert virtuele kennismaking voor nieuwe leerlingen

Geschreven op 21 april 2020 om 10:43 door Mario De Wilde

Door de coronamaatregelen is het voor laatstejaarsscholieren uit het basisonderwijs niet mogelijk om op bezoek te gaan bij middelbare scholen en zo hun studiekeuze voor het secundair te maken. Het Sint-Lodewijkscollege uit Sint-Andries-Brugge had haar traditionele infomiddag gepland op zaterdag 25 april. Die opendeurdag gaat niet door, maar de school heeft op haar website een virtuele rondleiding geplaatst, zodat nieuwe leerlingen toch kunnen kennismaken met de mogelijkheden van het college. De inschrijvingen voor het schooljaar 2020-2021 gaan vandaag van start

Scholen moeten dezer dagen blijk geven van een groot aanpassingsvermogen. Na de schorsing van de lessen midden maart, zal ook het traditionele seizoen van opendeurdagen niet kunnen doorgaan. Directeur Koen Seynaeve van het Sint-Lodewijkscollege: “Jaarlijks verwelkomt onze school tussen 200 en 240 nieuwe leerlingen in het eerste middelbaar. Onze infomiddag in april is steeds een belangrijk moment: we stellen de deuren open om laatstejaars uit het lager onderwijs en hun ouders te laten kennismaken met de school, de studierichtingen en de leerkrachten. Helaas is dat dit jaar door de coronamaatregelen niet mogelijk.”

Om 11- en 12-jarigen en hun ouders toch een kijkje te gunnen binnen de muren van de school, heeft het Sint-Lodewijkscollege een online alternatief ontwikkeld. “We hebben op onze site www.sint-lodewijkscollege.be een virtuele rondleiding gecreëerd met 360 graden-beelden en video’s, waarmee je een klas, de eetzaal, het auditorium, de sporthal, vaklokalen en de gloednieuwe muziekstudio’s kan bezoeken. Een aantal leerkrachten geeft in een korte video tekst en uitleg over hoe we werken en wat leerlingen mogen verwachten van het college”, aldus Koen Seynaeve.

Digitaal inschrijven, maar ook persoonlijk gesprek

Vanaf vandaag dinsdag 21 april kunnen nieuwe leerlingen zich ook online inschrijven voor het schooljaar 2020-2021. “Die digitale inschrijving is de eerste stap”, verduidelijkt de directeur. “Zodra we mogen, zullen we de ingeschreven leerlingen en hun ouders uitnodigen voor een gesprek zodat we alles nog eens kunnen toelichten en de laatste formaliteiten kunnen afhandelen.” “Zo’n persoonlijk contact is en blijft belangrijk, zodat we iedereen goed kunnen begeleiden en de nieuwe leerlingen ook met de juiste verwachtingen aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. We blijven overigens ook telefonisch bereikbaar, voor mensen die niet zo makkelijk hun weg vinden in de digitale wereld.”

Online lessen en overhoringen gaan voort

Intussen is de school ook helemaal klaar voor het derde trimester, waarbij de leerlingen nog steeds les krijgen vanop afstand. Koen Seynaeve: “We zijn sinds midden maart overgeschakeld op een nieuw regime. Onze school is steeds nieuwe leerstof blijven aanbieden aan haar leerlingen. De globale visie is dat leerlingen zelf een stuk leerinhoud verwerken en dat die materie vervolgens in live videolessen verder wordt verduidelijkt en behandeld. Uiteraard hebben we nieuwe methodieken moeten ontwikkelen en hebben we daar ook leergeld voor betaald. Maar eigenlijk is er daardoor voor de meeste vakken geen of nauwelijks leerachterstand tegenover het normale schoolleven.” Tijdens de Paasvakantie hebben de leerkrachten voort gewerkt om nieuwe lessenpakketten samen te stellen. “We zetten onze manier van werken voort en hebben ook een performant programma gevonden voor tussentijdse overhoringen in een beveiligde omgeving. Zodra de school weer open mag, is het de bedoeling een synthese van de geziene leerstof te bespreken, vooraleer we dan weer verder gaan met het normale programma. Die manier van werken omschrijven we als ‘flipped classroom’”, besluit de directeur van het Sint-Lodewijkscollege.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.