Home > Sint-Godelieveabdij van Brugge gaat na 4 eeuwen open voor het publiek

Sint-Godelieveabdij van Brugge gaat na 4 eeuwen open voor het publiek

Geschreven op 13 augustus 2021 om 08:42 door Mario De Wilde

Tussen de Boeveriestraat en de Albert I-laan ligt een 11.000m² grote abdij. Sinds de 17e eeuw en tot eind 2013 een slotklooster van de zusters Benedictinessen. Brugge Foundation voerde de voorbije maanden actieve gesprekken met het stadsbestuur/de erfpachthouder over eventuele overname van het beheer van deze site. Bedoeling was om, samen met diverse partners, op zoek te gaan naar een nieuwe, passende bestemming die aansloot bij deze stilteplek. Een toekomst is er nu voor een site, zo’n 11.000 m² groot en centraal gelegen tussen station en ’t Zand in Brugge, twee ankerpunten in de stad.

Welnu, een beslissing is gevallen. De Sint-Godelieveadbij in Brugge zal voor het eerst in 400 jaren zijn deuren openen voor publiek. De komende maand (tot en met 12 september) kan iedereen, van Bruggelingen tot toeristen, het klooster komen ontdekken. Daarna krijgt het erfgoed een nieuwe bestemming. “Na het bezoek kan je jouw mening kwijt over waar het gebouw in de toekomst voor gebruikt kan worden”, zegt Peter Dewilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “Voor religieus erfgoed, zoals deze abdij, is de betrokkenheid van de lokale bewoners van groot belang.”

Ook van thuis uit kun je de Sint-Godelieveabdij bezoeken en kennismaken met de Tuin van Heden. Katelijne Boon is de gastvrouw in een documentaire die op 12 augustus om 9.30 uur in première gaat op Ecplis TV (Telenet kanaal 51, Proximus kanaal 90).

‘De Tuin van Heden’ is een initiatief van Toerisme Vlaanderen in co-creatie met de stad Brugge, FARO, Parcum, Yot, Kapittel, Agentschap Onroerend Erfgoed, Sacred Books en Brugge Foundation.https://detuinvanheden.be/

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.