Home > Sinds gisteren is Jan Morbee de nieuwe burgemeester van Knokke-Heist

Sinds gisteren is Jan Morbee de nieuwe burgemeester van Knokke-Heist

Geschreven op 10 november 2023 om 10:00 door Mario De Wilde

Op maandag 9 oktober 2023 diende het gemeentebestuur de akte van voordracht van schepen Jan Morbee voor het ambt van burgemeester te Knokke-Heist in op het kabinet van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Op 19 oktober 2023 bevestigde Erwin Dernicourt, procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent in zijn advies dat er geen belemmering is voor de benoeming van Jan Morbee tot burgemeester. Op 3 november 2023 bracht ook de provinciegouverneur van West-Vlaanderen een gunstig advies hiervoor uit. Op maandag 6 november 2023 ondertekende uittredend Vlaams Minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers uiteindelijk een Ministerieel Besluit waarbij Jan Morbee officieel benoemd wordt tot burgemeester van Knokke-Heist ter vervanging van ontslagnemend burgemeester Piet De Groote. Gisteren 9 november 2023 om 15 uur mocht Jan Morbee als burgervader zijn eed afleggen in handen van gouverneur Carl Decaluwé in zijn ambtswoning op de Burg 3 in Brugge.

Efficiënt en integer beleid
Jan Morbee (° 26 oktober 1960) studeerde af als industrieel ingenieur aan KIHO Gent en runde ruim 20 jaar lang als zelfstandig ondernemer een elektrozaak in de Lippenslaan. Hij is vader van dochters Sofie (°1993) en Julie (°1995).

“Als burgemeester wil ik na een turbulente politieke periode opnieuw de rust en een sfeer van positiviteit en saamhorigheid creëren in het gemeentebestuur” licht Jan Morbee nader toe. “Het is mijn ambitie om, zoals een coach van een voetbalploeg, het beste uit elk collegelid naar boven te halen en strategisch in te zetten om gezamenlijk onze doelen te bereiken. Eenheid binnen een groep zorgt voor een ongelofelijke kracht. Het is belangrijk dat we nu als schepencollege met de nodige luisterbereidheid en respect voor de burger, voor de gemeentelijke administratie en elkaar verder werken aan onze beleidsplannen in alle sereniteit”, benadrukt de Knokke-Heistse burgervader. “Als burgemeester is het mijn missie om samen met ons dynamische team een efficiënt en integer beleid te voeren, met een open geest en een duidelijk doel voor ogen. Knokke-Heist is een parel van een gemeente, en ik voel me vereerd om mij volledig in te zetten voor onze gewaardeerde inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers.”, aldus een vastberaden burgemeester Jan Morbee.

Politieke carrière   

In 2012 nam Jan Morbee voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat op de 22ste plaats op de lijst van Gemeentebelangen. Hij scoorde als nieuweling meteen verrassend goed en werd verkozen tot gemeenteraadslid. Nog geen twee jaar later, in juni 2014 werd hij na het overlijden van schepen Maxim Willems, zevende schepen bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Senioren en Erfgoed. Op 27 januari 2017 schoof hij na het ontslag van schepen Ingrid Reubens door van 7de naar 6de schepen en werd zijn bestaande takenpakket uitgebreid met Evenementen.  Naar aanleiding van het ontslag van schepenen Daniël De Vlamynck en Paul Geerinckx werd hij 4de schepen bevoegd voor Sport, Evenementen, Jeugd en Senioren.

Burgemeester Morbee
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde Morbee het vierde meeste aantal stemmen na wijlen burgemeester Graaf Leopold Lippens, Piet De Groote en Kris Demeyere.  Als derde schepen werd hij bevoegd voor Burgerzaken, Sport, Senioren, Evenementen en Openluchtanimatie. Naar aanleiding van het overlijden van burgemeester Lippens, klom hij op naar 2de schepen. Doordat Astrid Mestdach op 10 december 2021 aangesteld werd als opvolger van schepen Philippe Vlietinck en bevoegd werd voor Jeugd, Evenementen, Openluchtanimatie en ICT, kreeg Jan Morbee ook bijkomend Openbare Werken in zijn portefeuille. Op 18 november 2022 bij de herverdeling van de bevoegdheden naar aanleiding van de aanstelling van schepenen Nick Wenmaekers en Antoine Geerinckx, ruilde hij Openbare Werken weer in voor Stedenbouw en Stadsontwikkeling. Op 2 juni 2023 werd hij naar aanleiding van de afwezigheid van schepen Kris Demeyere, als schepen opnieuw verantwoordelijk voor de werken op het openbaar domein. Naar aanleiding van het definitieve ontslag van schepen Kris Demeyere, verhoogde zijn rangorde naar 1ste schepen. Door de aanstelling van Tine Gobert tot schepen van o.a. Openbare Werken, fungeerde hij opnieuw als schepen voor Sport, Stedenbouw, Stadsontwikkeling, Burgerzaken en Senioren.

Sterke dossierkennis

Niet alleen binnen de vrijetijdssector, maar ook inzake Openbare Werken, Stedenbouw & Ruimtelijke Ordening en Burgerzaken (o.a. vreemdelingenproblematiek) heeft Jan Morbee bewezen over een sterke dossierkennis te beschikken. Ondanks een relatief korte politieke carrière is hij erin geslaagd om in amper 10 jaar zich de belangrijkste gemeentelijke materies eigen te maken en een breed intern en extern netwerk uit te bouwen.  Het feit dat hij als fulltime schepen nagenoeg 24/7 beschikbaar was voor zijn diensten en bevolking heeft daar ongetwijfeld toe bijgedragen.  Als kersvers burgemeester is hij dan ook klaar om met een optimistische visie het gemeentelijke beleid verder in goede banen te leiden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.