Home > Serviceclubs die Cicero schenkingen doen in De Panne op hun beurt gehuldigd

Serviceclubs die Cicero schenkingen doen in De Panne op hun beurt gehuldigd

Geschreven op 15 juni 2023 om 10:31 door Mario De Wilde

De voedselverdeling Cicero van De Panne ontvangt geregeld een schenking van diverse serviceclubs. Om die reden heeft het lokaal bestuur de serviceclubs gisteren in de bloemetjes gezet. Cicero staat enerzijds voor een letterzetting in het drukkerijwezen en was anderzijds een Romeinse filosoof die gekend was voor zijn barmhartigheid. In De Panne staat Cicero voor een dienstverlening van team Welzijn, meer bepaald de voedselbedeling voor mensen met beperkte middelen.

Voor wie?
De Cicero is voor inwoners van De Panne en Adinkerke. Je hebt er enkel toegang toe op doorverwijzing van de maatschappelijk assistent en na het maken van een afspraak via team Welzijn. Momenteel ondersteunt team Welzijn via deze weg gemiddeld een 100-tal gezinnen.

Werking
De werking van de Cicero bestaat uit 3 luiken namelijk:
1. Voedselbedeling
Rechthebbenden kunnen er op afspraak op dinsdagnamiddag (13.30u-16.00u) of donderdagvoormiddag (10.00u-12.00u) basisvoeding afhalen. Er is keuze uit diverse verse groenten en fruit, vlees en vis, yoghurt-, melk- en kaasproducten, droge voeding en hygiëneproducten.
2. Soepmoment
Naar aanleiding van de Dag van het Verzet tegen Armoede vorig jaar (17 oktober 2022), organiseert de Cicero wekelijks een soepmoment voor dezelfde groep cliënten. Tijdens dit moment leren ze hoe ze met weinig middelen, met eenvoudige basisvoeding heel lekkere, maar vooral gezonde soep of andere gerechten kunnen maken. Tevens maken ze er kennis met minder gekende groenten zoals pastinaak, die soms eens deel uitmaken van het voedselpakket, waarmee ze iets overheerlijks kunnen voorschotelen. Derde niet te vergeten doel is deze mensen uit hun isolement, uit de eenzaamheid halen. Het groeiend aantal deelnemers en de vriendschappen die er ondertussen ontstonden tussen cliënten bewijst dat dit nodig is.
3. Speelgoedverkoop
Derde luikje van de werking is uitsluitend gericht naar de kinderen van deze cliëntengroep. Voor de verjaardag(en), met Sint en met kerst kunnen cliënten er tegen een klein prijsje een geschenkje kopen voor hun kind(eren).

Dankjewel
De Cicero wordt draaiende gehouden door 12 vrijwilligers, onder leiding van de coördinator, die zich 4 op 5 dagen inzetten om alle artikelen in ontvangst te nemen, de bruikbare voedseloverschotten af te halen bij de plaatselijke supermarkten, alles te sorteren volgens soort, de goederen te stockeren, in te staan voor het onderhoud van diepvriezers en frigo’s en uiteindelijk de mensen te bedienen tijdens de voedselbedeling.
Het aanbod van de voedselbedeling hangt enorm af van donaties, sponsering … Zo zijn er de wekelijkse of reguliere donaties van de supermarkten Okay, AD Delhaize en Carrefour, apotheek Audopharma, voedselbedeling ‘De Netzak’ … En er is ook de sponsoring van verschillende serviceclubs zoals ‘Lions Club’, ‘De Ronde Tafel’, ‘Rotary’, ‘Inner Wheel De Panne’. Om die reden heeft het lokaal bestuur de schenkers op woensdag 14 juni 2023 in de bloemetjes gezet.

Bram Degrieck, burgemeester: “Voor vele mensen zijn volle keukenkasten een evidentie, maar voor vele anderen is het dat helemaal niet. Onze voedselbedeling is voor de doelgroep geen ‘extraatje’, het is een basisvoorziening geworden voor een groeiend aantal gezinnen. We mogen daar niet blind voor zijn. We zijn de serviceclubs dankbaar voor hun bijdrages in de werking van de Cicero. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat alle producten bij de juiste mensen raakt.”

Michèle Vandermeeren, schepen van Welzijn: “We kunnen de serviceclubs niet genoeg bedanken voor het verschil dat ze maken met hun schenkingen aan onze voedselbedeling. Tegelijk grijp ik als schepen voor Welzijn ook nog eens de kans om onze onvermoeibare vrijwilligers te prijzen voor hun onschatbare bijdrage aan onze voedselbedeling, het wekelijkse soepmoment en de speelgoedverkoop. Hun toewijding en inzet zorgen ervoor dat we dag na dag kwetsbare gemeenschappen kunnen voorzien in een aantal basisbehoeften. Samen maken we een wereld van verschil”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.