Home > Seine in Parijs vuil? Ook de waterkwaliteit van de Brugse Reitjes is ondermaats

Seine in Parijs vuil? Ook de waterkwaliteit van de Brugse Reitjes is ondermaats

Geschreven op 9 augustus 2024 om 16:12 door Mario De Wilde

De afgelopen dagen ontstond heel wat ophef over de Olympische triatlon in de Seine. De wedstrijden moesten uitgesteld worden door de slechte waterkwaliteit. Een van de Belgische triatleten kon door ziekte niet meer deelnemen aan de mixed relay, nadat ze in het water van de Parijse rivier was gegaan. Door de overstorten van afvalwater bij regen is de Seine vaak vervuild.

Ook in Brugge is de waterkwaliteit van de Reitjes verre van optimaal. Dat blijkt uit diverse interpellaties en tussenkomsten van raadslid Andries Neirynck (Groen). De monitoring van de overstorten is een hele stap vooruit. Maar op een tiental plaatsen in Brugge wordt nog steeds septisch en huishoudelijk afvalwater geloosd. Kort geleden werd er zelfs nog geloosd door enkele historische gebouwen op de Brugse Markt.

De Bruggelingen kunnen deze zomer opnieuw zwemmen in de Coupure. Door de laatste lozingspunten aan te pakken wordt het mogelijk om dat op nog meer plaatsen in de Reitjes te doen. Groen Brugge vraagt al jaren om op geregelde tijdstippen Stand Up Paddle boarding of suppen, roeien, kajakken, zwemmen,… in de Reitjes toe te laten. Het zomerzwemmen aan de Coupure bewijst dat hier vraag voor is. Neirynck beaamt: “Suppers, kajakkers en zwemmers zijn al jarenlang vragende partij om meer te kunnen doen op de Reitjes dan enkel de jaarlijkse kajakdoortocht, de jaarlijkse plons van St-Leo-Hemelsdaele en de Brugse kwarttriatlon.”

“Schepen Franky Demon beloofde een paar jaar geleden al te bekijken om watersporten in ons historisch centrum op meer plaatsen toe te laten. Ondertussen is dit in tal van Europese en Vlaamse steden het geval: Parijs, Litttle Venice in London, Canterbury, Gent, Mechelen… Een paar jaar geleden was er een druk bijgewoonde initiatie suppen aan de Coupure en pakte Brugge uit met een kampioen die kwam suppen op de Reitjes. Brugge kan dus niet achterblijven”, zegt het raadslid.

Lijsttrekker Raf Reuse besluit: “Groen Brugge vraagt aan het huidige en komende college om de laatste lozingspunten in de Reitjes weg te werken. Een subsidie voor eigenaars van huizen of gebouwen waar dit nog gebeurt, kan dit vooruit helpen. Ook voor de resterende monumenten waar er geloosd wordt, zoals het Belfort, moet er versneld een plan van aanpak komen. Ruim 50 jaar na het afkoppelen van het rioleringswater van de Reitjes is het tijd om de kers op de taart te zetten: 100% propere Reitjes en meer Bruggelingen laten genieten met tal van watersporten”.

Om haar boodschap kracht bij zetten waren de Groen-mandatarissen deze middag aan de Duinenbrug, tussen de Langerei en de Potterierei uitgedost in bad- en strandkledij.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.