Home > Schuilt er een rijbuddy in jou? OCMW Brugge kan je goed gebruiken

Schuilt er een rijbuddy in jou? OCMW Brugge kan je goed gebruiken

Geschreven op 8 juni 2021 om 08:23 door Mario De Wilde

OCMW Brugge is dringend op zoek naar nieuwe rijbuddy’s. De buddy’s begeleiden cliënten tijdens oefenritten, zodat ze hun rijbewijs B kunnen behalen. Zo wil het OCMW de ‘vervoersarmoede’ in de regio, op een laagdrempelige manier terugdringen. Ruim de helft van de OCMW-cliënten beschikt anno 2021 niet over een rijbewijs B. Het is een opvallende realiteit in tijden van wijd verspreide mobiliteit. OCMW Brugge probeert sinds het voorjaar van 2019 een verschil te maken, via de zogenaamde rijbuddy’s.

Maatschappelijk werker Benedicte Willems: “De buddy’s zijn een belangrijke sleutel in ons mobiliteitsproject. Wij ondersteunen cliënten in hun rijopleiding, bekostigen 90 procent van de rijlessen en betalen het examen. Maar tussen de lessen en het examen is er nog een oefenperiode. In die fase zijn de mensen gebaat met een begeleider of buddy, die de kandidaat-chauffeur helpt oefenen met autorijden.”

De buddywerking startte in de lente van 2019. 44 mensen stapten in het traject en 29 van hen slaagden voor het praktische rijexamen. Maar corona gooide roet in het eten en maakte heel wat les- en coachingsmomenten onmogelijk. OCMW Brugge heeft vandaag nood aan nieuwe vrijwillige buddy’s om cliënten achter het stuur te begeleiden. Schepen Pablo Annys: “Het profiel van de geschikte buddy spreekt een beetje voor zich. We
zoeken vrijwilligers die kandidaten 3 maanden lang belangeloos willen begeleiden tijdens hun oefentijd. Een buddy is bij voorkeur gepassioneerd door autorijden, kan rijvaardigheid en verkeersveiligheid rustig bijbrengen en beschikt minstens al acht jaar over een geldig Belgisch of Europees rijbewijs. Je moet je op regelmatige basis kunnen vrijmaken om met de kandidaat-chauffeur de baan op te gaan. Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de aanpak bijzonder goed werkt.”

Wie interesse heeft om als buddy binnen het project aan de slag te gaan, kan terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van OCMW Brugge:

Benedicte Willems Tel 0478 98 40 56 of 050 32 74 53 – benedicte.willems@ocmw-brugge.be
Céline Vincent T 0473 98 18 62 – celine.Vincent@ocmw-brugge.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.