Home > Schrik niet als je dit vrijdag in Duinbergen ziet: het gaat om een reddingsoefening

Schrik niet als je dit vrijdag in Duinbergen ziet: het gaat om een reddingsoefening

Geschreven op 30 juni 2021 om 15:44 door Mario De Wilde

De gouverneur van West-Vlaanderen organiseert op vrijdagmorgen 2 juli 2021 samen met diverse reddingsdiensten te land, ter zee in de lucht een grote reddings- en communicatieoefening ter hoogte van het watersportcentrum Anemos in Duinbergen. De oefening wil binnen de ‘Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust’ de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen.

Theorie in de praktijk omzetten
“Een afsprakenregeling uitwerken op papier is één zaak, maar het is van groot belang om de theorie in praktijk om te zetten. Daarom is het doorlopen van de procedures vandaag cruciaal, dit om de gecombineerde reddingsacties aan de kust door land-, lucht en zeemiddelen blijvend goed afgestemd te laten verlopen in de toekomst’ aldus Carl Decaluwé.

Botsing tussen 2 catamarans
Uitgangspunt is een botsing tussen 2 catamarans op zee wat een aantal verwonden en vermisten tot gevolg heeft. De volgende middelen worden ingezet voor de zoekactie op zee: de SAR-heli van de luchtmachtbasis Koksijde, de scheepvaartpolitie, de VBRZ (Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst), de strandreddingsdienst van Knokke-Heist en de DAB Vloot (reder van de Vlaamse Overheid). De brandweerzone Zone 1 en de lokale politiezone Damme/Knokke-Heist nemen ook deel aan de oefening kant land, samen met de MUG en ambulance van respectievelijk Knokke-Heist en Zone 1. Vier alarmcentrales (NC112, CIC, MRCC en MIK) spelen een cruciale rol in de alarmering van die diensten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.