Home > Schoenen krijgen binnenkort een tweede leven in Brugge dankzij schoenpoets service

Schoenen krijgen binnenkort een tweede leven in Brugge dankzij schoenpoets service

Geschreven op 1 juni 2021 om 16:46 door Mario De Wilde

‘Duurzaamheid’ en ‘upcycling’ zijn hippe termen die vlot in de mond genomen worden maar nog te vaak lijkt het (op een paar verdienstelijke pogingen na) bij praten te blijven.
Voor veel mensen is het nog een ver-van-mijn-bed show…en dat hoeft zo niet te zijn.
“Kijk naar beneden, je hebt het aan je voeten en we dragen het (bijna) allemaal: schoenen”, weet de creatieve ondernemer Seppe Vanbelle te vertellen. “In de kledingindustrie betaalt het milieu vaak de prijs Jaarlijks belanden naar schatting 300 miljoen paar schoenen op de vuilnisbelt. Het kan tot wel 1000 jaar duren eer sommige schoenzolen afgebroken zijn. Stijltrends zijn vluchtig en volgen elkaar razendsnel op. De industrie moet snel kunnen schakelen en werken met een korte doorlooptijd. Het doet er dan ook niet zoveel meer toe of die producten kwalitatief en duurzaam zijn. In het geval van schoenen kunnen veel paren, mits de nodige zorg en vakmanschap, nog perfect gered worden, maar mensen staan er vaak niet bij stil of ze zijn onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden.”
Versleten schoenen krijgen nieuw leven
In een wereld waar barbieren terug hun opkomst beginnen te maken, hoort daar minstens een schoenpoets standje bij. “Nieuwe schoenen zien er altijd prachtig uit maar zijn vaak ondermaats beschermd tegen de natuur elementen. De kleurlaag op het leder is doorgaans van minder goede kwaliteit. Er gaat weinig of geen aandacht naar de
broodnodige bescherming die de schoen verdient.” Vanbelle besloot uit te zoeken hoe hij zijn eigen schoenen een langere levensduur kon geven. Van het één kwam het ander: de Bruggeling besloot een unieke schoenpoets/schoen-reanimatie service op te starten. Het is meer dan gewoon een potje schoenpoets opentrekken en die op het leder aanbrengen. Vanbelle: “We werken enkel met de producten van Saphir. Dat bedrijf staat al ruim 100 jaar garant voor de beste producten in de sector. We gaan het leer volledig strippen en reinigen van oude lagen schoenwas, voeden, kleuren en poetsen tot glans of hoogglans, met een resultaat, nog mooier dan ze origineel gekocht werden.”

Er zijn verschillende formules. Vanbelle: “Zo gaan we ook nieuwe schoenen een behandeling geven zodat die een goede start kunnen maken. Moet er een zool of een hak vervangen worden van het paar die we onder handen moeten nemen? Dan regelen we dat ook. Hiervoor werken we samen met een ervaren schoenhersteller. Ondertussen gingen tal van schoenen door mijn handen. De transformatie is soms zo spectaculair dat mensen amper kunnen geloven dat het hun schoenen zijn”, vertelt Seppe.

Zijn traditionele service biedt dus niet alleen een hernieuwde levensduur aan voor de schoen, maar ook een schitterende uitstraling. Hiervoor inspireerde Seppe zich op George Frazier, de legendarische modecolumnist van Esquire Magazine die in de jaren zestig, de pikorde van een mannenensemble mooi samenvatte: “Wil je weten of een
man goed gekleed is? Kijk naar beneden.”
Pop-up locatie
Zijn pop-up atelier heeft zijn deuren geopend in de Gulden-Vlieslaan 35 in Brugge, het pand waar in de bijbehorende tuin in zomer 2020 zomerbar KOER plaatsvond.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.