Home > Schimmel in huis. Wat kan je er aan doen?

Schimmel in huis. Wat kan je er aan doen?

Geschreven op 29 maart 2023 om 07:17 door Mario De Wilde

Schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor mensen die al last hebben van ademhalingsproblemen, allergieën of een verzwakt immuunsysteem. Schimmels verspreiden sporen in de lucht die bij inademing tot irritatie van de luchtwegen kunnen leiden. Het voorkomen van vochtproblemen is een belangrijke maatregel om schimmelvorming te voorkomen. Door regelmatig te ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en droge lucht aangevoerd, waardoor de kans op schimmel in huis afneemt. Daarnaast is het belangrijk om de badkamer en andere natte ruimtes goed schoon te houden en eventueel te behandelen met schimmelwerende middelen. Wat kun je nog meer doen tegen schimmels in huis?

Goede ventilatie tegen schimmelvorming

Goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Vochtige lucht kan zich binnenshuis ophopen en als er onvoldoende ventilatie is, kan dit leiden tot een vochtige omgeving waar schimmels goed gedijen. Natuurlijke ventilatie, zoals het openzetten van ramen en deuren, kan helpen bij het afvoeren van vochtige lucht, maar in oudere huizen kan dit niet altijd voldoende zijn. Mechanische ventilatie kan dan een uitkomst bieden, omdat dit systeem ervoor zorgt dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en er tegelijkertijd verse lucht van buiten wordt aangevoerd. In nieuwbouwhuizen wordt vaak balansventilatie toegepast, waarbij er een evenwicht wordt gezocht tussen de aanvoer en afvoer van lucht, wat zorgt voor een nog betere luchtkwaliteit en voorkomt dat er tocht ontstaat. 

Reiniging van ventilatiekanalen

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de ventilatie goed werkt en eventueel onderhoud uit te laten voeren, zoals het reinigen van de ventilatiekanalen. Op die manier wordt er gezorgd voor een goede luchtkwaliteit in huis en wordt de kans op schimmelvorming verminderd.

Schimmelbestendige muurverf

Als er sprake is van vochtige ruimtes, zoals de badkamer of het washok, kan schimmelvorming op de muren een veelvoorkomend probleem zijn. Een manier om dit te voorkomen of te verminderen is het aanbrengen van schimmelbestendige muurverf. Schimmelbestendige muurverf bevat speciale ingrediënten die schimmelgroei helpen voorkomen en zo de levensduur van de verf verlengen. Dit type verf is vooral aan te raden in vochtige en slecht te ventileren ruimtes, omdat deze ruimtes meer gevoelig zijn voor schimmelgroei. Bij het aanbrengen van schimmelbestendige muurverf is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Het is ook belangrijk om de muren voor te bereiden voordat de verf wordt aangebracht, zoals het schoonmaken en drogen van de oppervlakken. Op die manier kan de verf goed hechten en biedt het een langdurige bescherming tegen schimmelgroei op de muren.

Neem schimmelvorming altijd serieus

Schimmel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kan op de longen slaan, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën en astma. Daarom is het belangrijk om schimmelvorming serieus te nemen en zo snel mogelijk actie te ondernemen. Als je schimmelvorming op meerdere plekken in huis hebt en je weet niet waardoor het komt, dan is het verstandig om een deskundige in te schakelen. Een professionele bestrijder kan niet alleen de schimmel verwijderen, maar ook de oorzaak van de schimmelvorming achterhalen. Door de oorzaak aan te pakken, voorkom je dat de schimmel terugkomt en kun je verdere gezondheidsproblemen voorkomen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.