Home > Samen getrouwd en 100 worden: Laura en Camille uit Langemark-Poelkapelle doen het

Samen getrouwd en 100 worden: Laura en Camille uit Langemark-Poelkapelle doen het

Geschreven op 12 juni 2023 om 16:41 door Mario De Wilde

Feest in het woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark-Poelkapelle want Laura Plancke en Camille Rigole vierden afgelopen weekend hun 100ste verjaardag. Een bijzondere gebeurtenis, want de twee zijn getrouwd en werden 100 geleden met amper zes dagen verschil geboren onder (jawel) dezelfde kerktoren. Laura is dus geboren een eeuw geleden op 31 mei 1923 als tweede kindje in het gezin van Alberic en Maria Plancke. Ze werd geboren in de wijk “steenovenhoek” te lande in het zuidoosten van Oostnieuwkerke dicht bij Roeselare. In het gezin waren ook nog 2 broers , André de oudste en de jongere Daniël. Op haar vierde deed de familie een grote reis want er werd een aantal jaren uitgeweken naar Canada. Door de grote depressie eind jaren 20 besliste de familie echter om terug naar België te komen zodat ze haar laatste leerjaren mocht volgen in de meisjesschool van Oostnieuwkerke om daarna nog naar het middelbaar te gaan in de Burgerschool van Roeselare. Al die tijd heeft Laura zich wel een beetje Canadese blijven voelen en eind de jaren 90 keerde ze nog eens terug naar Canada.

In dezelfde periode , ook in 1923, maar weliswaar 6 dagen later dan Laura , gaf ook Camille zijn eerste levenskreten als een heel klein ventje daar ergens in Oostnieuwkerke. Hij was naar verluid zodanig klein dat je bijna zijn oren niet zag , wordt ons verteld. De tante zat er zodanig mee, dat zulk een klein ventje het niet lang zou trekken , dat hij rap rap rap moest gedoopt worden. Ze zou het nu eens moeten weten … Ook hij was de middelste van 3 en had een oudere broer Joseph en een jongere zus Simonne. Ze woonden met vader karel Rigole en moeder Emiliana Julia Deraeve in de Roeselarestraat niet ver van cafe ”t‘ Engels hof” ( dat zou ergens moeten zijn tussen het centrum en de Most ) Ook hij liep lagere school in wellicht de knechteschool die tijd in Oostnieuwkerke en zijn middelbare werd gedaan in de Vrije Middelbare School in Roeselare.

Camille is blijkbaar ook een muziekliefhebber want hij volgde in zijn jonge jaren ook muziekles en leerde muziek spelen op een cello . Daarnaast speelde hij ook op de klarinet bij de lokale fanfare. Naast muziek is Camille ook gebeten door andere interesses zoals astrologie want op jonge leeftijd toonde hij zeer veel interesse in onze sterren en planeten. Dus een veelbelovende jonge man groeide uit het kleine ventje … De tweede wereldoorlog verstoorde echter , net zoals bij iedereen destijds wellicht ook het normale verdere verloop van het leven want Camille werd voor 25 maanden gedeporteerd naar Duitsland alwaar hij verplicht tewerkgesteld werd , eerst in een vatenfabriek en latere in een beenhouwerij en dit duurde tot aan de bevrijding toen hij terug kwam naar Oostnieuwkerke.

Dat Laura en Camille elkaar vonden of wellicht terugvonden mag geen wonder heten , en gezien ze hier vandaag samen hun 100e verjaardag voeren waren ze wellicht bestemd voor elkaar. In 1951 zijn ze gehuwd en kregen samen vier kinderen : Robert, Albert, Luc en Carine. Ze bleven wonen in de ouderlijke woonst van Camille in de Roeselarestraat dus en daar baatten ze samen een beenhouwerij uit tot 1968. Dat was toen hard werken en voor hobby’s hadden ze alletwee niet veel tijd. Na 1968 gaven ze de beenhouwerij op en werd Camille vertegenwoordiger in opgelegde groenten. De ouderlijke woonst van Camille werd omgeruild voor de ouderlijke woonst van Laura die verbouwd werd.

Vanaf toen was er ook wat meer vrije tijd en werd meer en beter gezorgd voor het gezin en ook regelmatig gereisd. Laura kreeg ook tijd voor het naaiwerk dat ze gestudeerd had en om enige beestjes te houden en te kweken. Ook volgde ze graag het doen en het laten van de koninklijke families en zag ze graag wat er te doen was op de TV . Ze leerde in die periode ook wat frans en kon dat goed gebruiken bij een reis die ze maakten naar Parijs.
Camille van zijn kant bleef geïnteresseerd in astrologie en bouwde zijn eigen spiegeltelescoop, Hij kreeg daarnaast interesse in fotografie , wat resulteerde in een ganse verzameling foto’s en dia’s en later ook video-opnames.
Maar op zaterdagavond werd er eerst en voornuit tijd gemaakt voor een partijtje biljart bij de plaatselijk biljartclub wellicht in een of andere café in Oostnieuwkerke.

In 1996 werd de zorg voor de woning en de grote tuin hen echter wat te veel en beslisten ze om wat dichter bij onze gemeente te komen wonen in Westrozebeke in een wat kleinere woning in Ommegang-Oost. Hier bleven ze samen van hun pensioen genieten tot vorig jaar , er werd beslist om samen te verhuizen naar ons Woonzorgcentrum hier in Langemark waar ze op vandaag graag geziene gasten zijn en blijven. Ze zijn er graag rustig enmet elkaar op de kamer maar dat betekent niet dat ze niet zeer kunnen genieten van een bezoekje en de compagnie die dit met zich meebrengt op hun flatje.

En die compagnie is wellicht dikwijls iemand van de grote familie en nakomelingen waarvoor zij gezorgd hebben.
Als we juist geïnformeerd zijn dan zijn er 4 kinderen, 11 kleinkinderen , 24 achterkleinkinderen en 2 achterachterkleinkinderen. Samen met partners is de hele familie uitgebreid dus tot een 60-tal mensen waarvan de meeste hier ook aanwezig waren.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.