Home > RX/SeaPort in Zeebrugge stelt in aanloop naar Brexit twee tools voor

RX/SeaPort in Zeebrugge stelt in aanloop naar Brexit twee tools voor

Geschreven op 1 maart 2019 om 22:08 door Mario De Wilde

In aanloop naar de Brexit stelde de haven van Zeebrugge deze namiddag samen met RX/SeaPort twee tools voor die het goederenverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk vlot moeten laten verlopen, ondanks douaneformaliteiten die na het verstrijken van de Brexit deadline zullen worden opgelegd. Het ontwikkelen van het RX/SeaPort dataplatform is een initiatief van het havenbestuur van Zeebrugge (MBZ) en APZI, de vereniging van de private ondernemingen in het Zeebrugse havengebied. Het is een data sharing platform dat een digitale verbinding tussen alle actoren in de logistieke keten biedt. “Na 29 maart zorgt het platform voor een minimalisering van de Brexit impact, voor een verhoogde operationele efficiëntie en een transparantie van de volledige logistieke keten.”

De haven van Zeebrugge is hét bruggenhoofd voor de Britse distributie uit Noordwest-Europa. Wekelijks verbinden een zeventigtal lijndiensten Zeebrugge met verschillende regio’s in het Verenigd Koninkrijk. “RX/SeaPort werkt aan een ketenbrede oplossing om lading ook na de Brexit snel en efficiënt via Zeebrugge te kunnen vervoeren. Na de Brexit zullen er voor het ferry- en shortseaverkeer douaneformaliteiten ontstaan. Als die op een efficiënte, digitale manier worden afgehandeld, vermijden we problemen.”

WIZARD Export & Import

RX/SeaPort lanceert vandaag een WIZARD, die de focus legt op de impact van de Brexit op het logistieke proces, namelijk het vervoer van goederen die via een Belgische haven naar het VK (Export) of van het VK naar een Belgische haven (Import) worden vervoerd. Elke fase van de Export en Import flow wordt toegelicht: booking & pre-announcement, douane-aangifte, richtlijnen en procedures voor het vertrek en de aankomst op de terminal. De wizard is beschikbaar via www.rxseaport.eu.

E-BALIE FERRY

RX/SeaPort heeft een digitaal systeem ontwikkeld speciaal gericht op ferryverkeer en roept betrokken partijen op om zich vandaag in te schrijven in het systeem. Bij export verwittigen de gebruikers (expediteurs, exporteurs, verladers, etc.) via de “e-Balie Ferry” de terminal operator van de komst van een lading, met vermelding van volgende gegevens: type document, douanekantoor van uitgang, MRN-nummer, unit nummer, terminal en boekingsreferentie. Deze gegevens zijn op elk moment beschikbaar voor de terminal operator. Dit zorgt voor een digitale transparantie en voorkomt wachttijden bij de terminals. Bij import informeren de gebruikers (expediteurs, importeurs, …) via de “e-Balie Ferry” de terminal operator over de douanestatus van een lading met de bijbehorende douanedocumentnummers (MRNs). Op basis van deze informatie kan de lading worden vrijgegeven voor vervoer. Voor het shortseaverkeer kunnen de reeds bestaande systemen e-Balie Container en e-Balie RORO gebruikt worden. “Na een maandenlange voorbereiding met alle stakeholders zijn we blij dat we met RX/Seaport de eerste toepassingen kunnen voorstellen om in de post-brexit periode alle UK-ladingen op een digitale manier te begeleiden. Hierdoor wordt de logistieke keten via Zeebrugge geoptimaliseerd en zorgen we voor een naadloze doorstroom van verkeer en goederen.”

RX/SeaPort is een digitaal platform voor alle partijen: logistieke bedrijven, terminals, rederijen en overheidsinstanties zoals havenbesturen en douane. Via slechts één unieke verbinding wordt data en informatie gedeeld. De digitale koppeling wordt voor alle bedrijven en instanties toegankelijk via website, elektronische dataverbindingen, en later ook via een app.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.