Home > Ruim 61.000 euro investering voor stukje erfgoed (Kerkdreef) in Vichte

Ruim 61.000 euro investering voor stukje erfgoed (Kerkdreef) in Vichte

Geschreven op 1 maart 2023 om 08:12 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een premie van 61.850,35 euro toe voor de plaatsing van boombunkers in de Kerkdreef in Vichte.“Deze dreef met meer dan 350 jaar oude knoteiken ademt de rijke historie van Vichte uit. Deze Vlaamse steun zal er voor zorgen dat de knotbomen optimaal beschermd worden en in de meest ideale omstandigheden kunnen gedijen”, reageren Koen Tack en Frederik Cardon van N-VA Anzegem tevreden.

Dankzij deze standaardpremie van de Vlaamse overheid kunnen eigenaars van onroerend erfgoed, via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. “Ook de gemeente Anzegem maakt gebruikt van deze premie om de Kerkdreef in goede conditie te houden. Het is de beste manier om in de toekomst dure ingrepen te voorkomen die de bomen moeten redden”, stelt Koen Tack, de voorzitter van de Anzegemse gemeenteraad.

Volgens Frederik Cardon bedraagt de totale lengte van de Kerkdreef 335 meter. “De knoteiken bereiken er een hoogte van ongeveer achter meter waarbij de plantafstand varieert tussen de 2,5 meter tot 5 meter. De dreefbeplanting is ongelijkjarig waardoor er zowel jonge, middeloude als oude knotbomen voorkomen. De dreef vormt een representatief onderdeel van een nog goed herkenbare feodale dorpsstructuur. Ze werd in eigendom van lokale heren georiënteerd op de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en mondt uit op het voormalige kerkhof. Het is fijn dat minister Diependaele een boontje heeft voor dit stukje erfgoed in Vichte”.

2 reacties

Bouckaert
Geschreven op 2023-03-06 19:02:28
oei, tikfoutje in mijn naam . moet zijn Bouckaert
bouckaet
Geschreven op 2023-03-06 19:00:34
prima initiatief voor het behouden en onderhouden van de dreef waar mijn grootouders en ouders geleefd en gewoond hebben. 🤩

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.