Home > Ruilboetiek Sijsele viert straks haar eerste verjaardag

Ruilboetiek Sijsele viert straks haar eerste verjaardag

Geschreven op 30 december 2020 door Mario De Wilde

De Ruilboetiek in Damme bestaat op 10 januari 2021 exact een jaar. De boetiek heeft als doel om te consuminderen door kinderkledij een langer leven te geven. Het project kende het eerste jaar ondanks twee lockdowns en scherpe maatregelen een groot succes bij gezinnen uit de stad en de regio. Begin 2020 namen drie vriendinnen het initiatief om de Ruilboetiek op te richten voor kindergerief. Het hoofddoel is om kindergerief dat te klein werd maar nog proper en intact is te ruilen tegen andere spulletjes voor de kinderen. Veel kledij is door de groei nog niet bestemd voor de textielcontainer. Het ruilen gebeurt door middel van stempels. Je krijgt er voor binnengebrachte goederen en koopt er andere spullen mee. Als welkomstgeschenk krijgt iedereen de eerste 5 stempels gratis. Belangrijk: er wordt geen lidgeld gevraagd.

Hergebruik staat voor consuminderen, minder verbruik van grondstoffen voor aanmaak van nieuw gerief, minder vervuiling door overvolle containers, een minder grote hap uit het gezinsbudget enz. De Ruilboetiek Sijsele werd opgestart in de gemeenschappelijke ruimte van vzw Oranje in de Brouwerijstraat in Sijsele. We kregen hulp van de gasten van Oranje bij het opzetten en terug opbergen van het gerief. Dit was elke week een grote klus. De initiatiefnemers gingen daarom op zoek naar een vaste stek. Die vonden ze op de zorgsite in Sijsele. De Ruilboetiek is nu gehuisvest in enkele lokaaltjes op de benedenverdieping van het Sociaal Huis.

Ondanks twee periodes van lockdown en de strenge maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 is de Ruilboetiek erin geslaagd om een mooi klantenbestand uit te bouwen. De gebruikers komen uit heel Damme maar ook uit het hele Brugse ommeland. Zelfs mensen uit Oost-, en Zeeuw-Vlaanderen vinden de weg naar de Damse Ruilboetiek. Het aanbod beslaat het volledige gamma aan spullen wat kinderen tussen 0 en 14/16 jaar nodig hebben: van kledij, schoenen, bad- en bedgerief tot speelgoed, boeken, sport-, school- en knutselgerief. Elke week is er een ruim aanbod van nieuwe binnengebrachte spullen. “We zijn intussen ook gestart met enkele nevenactiviteiten zoals een Sint-actie waarbij elk gezin een zakje Sint-snoep kreeg”, vertelt Vera Defoor, een van de initiatiefneemsters. “De Kerstboomactie, waarbij elk bezoekend kind een cadeautje mag uitkiezen van onder de Kerstboom. Actie Geboortedozen voor gezinnen die het minder breed hebben of minder cadeautjes ontvangen bij een geboorte. Deze laatste actie loopt in samenwerking met het Sociaal Huis die de gezinnen aanwijst. Verder plannen we een welkomstactie voor elke nieuwe baby in Damme en omgeving waarbij elk jong gezin met een pasgeboren baby bij ons een geschenkje kan komen afhalen. Op die manier kunnen deze gezinnen ons project en ons team leren kennen. In het voorjaar 2021 staan nog enkele andere acties op stapel die we momenteel volop aan het uitwerken zijn.”

Iedereen die zich kan vinden in het hergebruiken van kindergerief en het project wil leren kennen, is welkom. Door de coronamaatregelen werkt de Ruilboetiek momenteel enkel op afspraak. Zo wordt vermeden dat er te veel mensen samen in de boetiek aanwezig zijn. De openingsuren, alle nuttige informatie en acties zijn terug te vinden op de Facebook-pagina ‘Ruilboetiek Sijsele’ of op Instagram ‘ruilboetiek_sijsele’.
Een afspraak maken kan op 050 67 28 40 van het Sociaal Huis Damme

Foto: Het Ruilboetiek-team: Vera Defoor, Ingrid Defraeye en Ludwine Snauwaert

1 reactie

Ruilboetiek Sijsele
Geschreven op 2020-12-30 21:25:02
Dank voor het artikel. Mooi geformuleerd en alle relevante info vermeld. Prettige eindejaarsdagen ! Het Ruilboetiek team Sijsele

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.