Home > Rotary Nieuwpoort-Westhoek schenkt ruim € 1.000 schoolmateriaal aan De Katrol

Rotary Nieuwpoort-Westhoek schenkt ruim € 1.000 schoolmateriaal aan De Katrol

Geschreven op 3 oktober 2023 om 11:03 door Mario De Wilde

Rotary Nieuwpoort-Westhoek peilde enkele maanden geleden bij de Sociale Dienst van Lo-Reninge of zij de Katrol-werking konden steunen door bijvoorbeeld een aantal kosten op zich te nemen voor de aankoop van lees-, reken- en taalboeken, iPad, knutselmateriaal, gezelschapspelen en dergelijke die nodig zijn voor de werking. Ze stelden hiervoor een budget voorop van 1.000 euro. De Sociale Dienst van Lo-Reninge maakte een lijst op met de gewenste materialen om de Katrol-werking verder te optimaliseren en te verbeteren. Het lokaal bestuur van Lo-Reninge deed de aankopen en Rotary Nieuwpoort-Westhoek betaalde de factuur van ruim 1.000 euro.

Wat doet De Katrol?
De Katrol zorgt voor studie- en gezinsondersteuning aan huis bij kwetsbare en kansarme gezinnen. Begeleiders zorgen er, samen met de ouders, voor dat kinderen van het derde kleuter tot het tweede leerjaar een eerlijke kans krijgen om hun schoolcarrière goed te starten. Er is niet alleen aandacht voor het schoolwerk zelf, maar ook voor alles wat een goed studieklimaat mogelijk maakt. Denk hierbij aan pedagogische, financiële of materiële benodigdheden. Kansarme kinderen worden zo kansrijker omdat de ouderbetrokkenheid groter is.

De begeleiders zijn studenten die een opleiding maatschappelijk werk, lager onderwijs of pedagogie volgen. Ze integreren zich in de gezinssituatie en betrekken de ouders, leerkrachten en hulpverleners in het ondersteuningsproces. De studenten worden hierbij nauw opgevolgd door een ankerfiguur. Deze professionele kracht is de vertrouwenspersoon van het gezin en de coach van de student.

Het doel is om het gezin in zijn geheel een verruimende blik op studie te bieden door in dialoog te gaan, mensen spontaan aan te zetten om de schoolagenda van het kind te bekijken of het kind een rustige plek te bieden voor huiswerk. Belangrijk is dat alles altijd op vraag van het gezin gebeurt. Door een open houding aan de te nemen zal de begeleider een deel van het gezin worden. Het is een leerproces voor zowel het gezin als de begeleider en een win-win verhaal: het gezin wordt geholpen en de student doet ervaring op die hij of zij in zijn latere professionele loopbaan goed zal kunnen gebruiken. “We zijn Rotary Nieuwpoort-Westhoek bijzonder dankbaar voor deze steun”, zegt Lieve Castryck, schepen van Welzijn. “Het is een prachtig gebaar waardoor we met De Katrol kwetsbare inwoners nog beter kunnen ondersteunen.”

Foto vlnr: Petra Breyne (Rotary Nieuwpoort-Westhoek), schepen Wout Cornette, Samja Bolle (sociale dienst), Tiebe De Bruycker (coördinator Mens), schepen Lieve Castryck, algemeen directeur Lynn Claerhoudt, Els Ballieu (sociale dienst), Heaven Debaere (sociale dienst), Luc Paeme (Rotary Nieuwpoort-Westhoek) en burgemeester Lode Morlion.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.