Home > Rosine De Dijn zet Grand Hotel ‘Chez Motke’ in Knokke centraal in ‘Overleven na de Holocaust’

Rosine De Dijn zet Grand Hotel ‘Chez Motke’ in Knokke centraal in ‘Overleven na de Holocaust’

Geschreven op 11 februari 2021 om 18:13 door Mario De Wilde

Grand Hotel ‘Chez Motke’ in Knokke werd na WO II hét vakantieoord voor heel wat Antwerpse Joden. Het was een koosjer pension de famille waar Monsieur Motke, een joodse bakker, de scepter zwaaide. Hij was tijdens de oorlogsjaren lid van het verzet en redde talrijke joodse gezinnen. Journaliste en schrijver Rosine De Dijn (1941) uit Knokke-Heist beschrijft in haar boek ‘Overleven na de Holocaust (uitgeverij Kritak) de vergeten verhalen van de overlevers van de Holocaust die hun leven weer opbouwden in
Antwerpen en in Knokke een klankbord voor hun herinneringen en trauma’s vonden.

Op 9 mei 1945 ging het Duizendjarige Rijk voorgoed ten onder. Europa werd wakker op een puinhoop van menselijke ellende. Zes miljoen Europese Joden waren in die moordende Nazi-rassenwaanzin gevallen. Ook Antwerpen, centrum van de diamantindustrie, was na WOII Judenrein. Maar het ‘Jeruzalem aan de Schelde’ herleefde. De overlevenden van het Inferno in Oost-Europa vonden er een nieuwe thuis, ondanks de overlevingsschaamte die hen tot in hun diepste trauma’s vervolgde. Voor diegenen die in de afgrond van het alles vernietigende vuur hadden gekeken, werd Knokke hun eerste naoorlogse vakantieoord, een klankbord voor emotionele herinneringen. Daarvoor zorgde Monsieur Motke Weinberger, een Joodse patissier, die actief was in het verzet en talloze levens redde. Hij bouwde na WOII in Knokke het Grand Hôtel uit tot een ontmoetingsplaats voor de Antwerpse Joden.

Rosine De Dijn gaat de confrontatie aan met het milieu waarin zij opgroeide, naoorlogse generaties gevangen in een zeepbel van misvatting en ontkenning. Ze gaat op zoek naar de achtergrond en het verhaal van het gebeuren en de sporen van het onvermogen.

224 blz, winkelprijs € 21.99, te koop in elke boekhandel en op de gebruikelijke online sites. 

 

1 reactie

monique huysmans
Geschreven op 2022-02-22 16:10:46
heb jaren tijdens de vakanties gewerkt bij Motke

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.