Home > Rosa Lagrou mag zich echt wel een kwieke eeuwelinge in Kortemark noemen

Rosa Lagrou mag zich echt wel een kwieke eeuwelinge in Kortemark noemen

Geschreven op 21 juni 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

Een delegatie van het Kortemarkse schepencollege ging eergisteren langs ten huize Rosa Lagrou, en dat met een hele goeie reden: Rosa vierde net dan haar honderdste verjaardag. Rosa werd geboren op 19 juni 1924 in het ouderlijk huis ‘Gasthof de Engel’ in Gits. Na 3 jaar normaalschool in Tielt en 1 jaar in Roeselare bleef Rosa op 16-jarige leeftijd thuis om te helpen in de handelszaak. Daar ontmoette ze ook haar toekomstige echtgenoot, veehandelaar Roger Dewitte. Ze trouwden in 1945 en startten in 1950 samen een slagerij op de hoek van de Handzamestraat met de Hospitaalstraat. Het gezin werd verrijkt met twee kinderen: zoon Marc en dochter Ann.

Veel te vroeg moest Rosa in 1962 afscheid nemen van Roger. Rosa bleef de beenhouwerij verder runnen. Later trad zoon Marc samen met zijn echtgenote Brigitte in de voetsporen van zijn ouders. In 1986 hertrouwde Rosa met Gaston Lanoye, onderwijzer in de gemeenteschool. Met hem mocht ze nog heel wat mooie jaren beleven, tot ze ook van Gaston afscheid moest nemen in december 2012. Ondertussen groeide de familie verder met 4 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen.
Rosa bleef niet gespaard van tegenslagen. Naast het afscheid nemen van haar dierbaren overwon ze in 1980 pancreaskanker. Deze eeuwelinge heeft hard gewerkt en veel gezorgd, en dat vraagt een sterk karakter. Rosa is bovendien nog altijd bij de pinken. Ze voelt zich in haar sas, thuis in haar vertrouwde omgeving, omringd met veel zorgende handen van familie en thuiszorgdiensten en haar mantelzorger Astrid. Lezen, koken en kruiswoordraadsels oplossen zijn haar lievelingsbezigheden. Maar alles moet wijken voor ‘Sturm Der Liebe’, de soapserie die ze voor geen goud wil missen.

Het bezoek van het gemeentebestuur was nog maar een opwarmertje, want komende zondag 23 juni viert ze haar eeuwfeest met de hele familie en de vele vrienden en kennissen.

5 reacties

Lieve Vanhullebusch
Geschreven op 2024-06-25 21:40:53
Beste Rosa, IK WENS JOU, VAN HARTE, EEN SUPERDIKKE proficiat met jou verjaardag! Wat zie je er nog zo goed uit 🥰 We hebben elkaar zoo goed gekend , elke vrijdag , elke zondag , zoveel jaren lang , na de mis van 7u30 , kwamen wij met Mama naar de beenhouwerij . Ik wens jou verder , een goede gezondheid en nog veel geluk Lieve 😘😘
Saskia heindryckx
Geschreven op 2024-06-22 18:10:12
Proficiat met je 100 ste verjaardag en geniet van je feest met allen die je dierbaar zijn.dikke knuffel!!!
Verweirder claudine vereecke eddy
Geschreven op 2024-06-22 08:18:12
Proficiat Roza wat een kranig vrouwtje en zoveel meegemaakt ik heb je veel gezien bij je zoon in de beenhouwerij nog heel veel mooie jaren met je familie
Deceur christine
Geschreven op 2024-06-22 05:35:10
Proficiat buurvrouw van dirk en christine hospitaalstraat 4 a kortemark
LESAGE Jean-Pierre
Geschreven op 2024-06-21 15:30:22
proficiat Rosa, heerlijke momenten doorgebracht tijdens de feesten bij mijn oom Albert Lesage en tante te Gistel

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.