Home > Roeselare was gisteren gaststad van G-Sport-Festival Midwest met zo’n 450 jongeren

Roeselare was gisteren gaststad van G-Sport-Festival Midwest met zo’n 450 jongeren

Geschreven op 16 juni 2023 om 07:46 door Mario De Wilde

Roeselare was gisteren 15 juni voor de tweede maal gaststad voor het G-Sport-Festival op Site Schiervelde i.s.m. Midwest: een sport- en belevingsevenement voor kinderen en jongeren met een beperking. Donderdag verwelkomde men zo’n 450 kinderen en jongeren met een 100-tal begeleiders met een psychische of sociaal-emotionele kwetsbaarheid, autisme, een verstandelijke en/of fysieke beperking of assistentienood uit het bijzonder onderwijs binnen de regio Midwest. Hierbij bereiken de organisatoren de maximumcapaciteit! Een aantal scholen (uit gemeenten buiten de midwestregio) hebben ze doorverwezen naar andere G-evenementen in de regio.

Volgende scholen bijzonder onderwijs uit de regio Midwest namen deel aan het G-Sport-Festival: Dominiek Savio, Het Vlot, De Zeeparel, SBSO Campus Sterrebos, De Parel, St. Idesbald, SAM, BLO De Zonnebloem, MPI Pottelberg en De Hagewinde.

De deelnemers konden een hele dag proeven van een brede waaier aan sport-, beweeg- en beleefdisciplines op maat bv. hoge touwenparcours, go-carts, H-hockey, Lüwand, lasershooting, klimmuur, yoga & zang, G-voetbal, … . Hiervoor werd er samengewerkt met lokale sportverenigingen uit de midwestgemeenten en Vlaamse sportfederaties. Op die manier maakte iedereen op speelse wijze kennis met het G-sportaanbod voor kinderen en jongeren in de Midwestregio bekend dat gebundeld werd in een handige brochure jeugdsportclubs Midwest. Jeugdsportclubs met een G-werking kregen het gekende G-icoontje.

De kinderen en jongeren namen deel in hun vertrouwde klasgroep, onder begeleiding van een leerkracht en gediplomeerde sportlesgevers. Via een doorschuifsysteem (40’) kon deel genomen worden aan een vijftal sportactiviteiten. Daarnaast werd in een gezamenlijke warming-up en cooling-down voorzien. Het festival gaf aandacht aan een totaalbeleving waarbij sociaal contact en plezier voorop stond. Elke deelnemer kreeg bij de verwelkoming een festivalbandje om in de festivalsfeer te komen. Er werd een stuk fruit aangeboden door de Reo Veiling. Als afsluiter kreeg iedereen ook nog een medaille, want iedereen was winnaar op het G-Sport-Festival!

VOC Opstap en Kando waren als regionale partners in vrijetijdsbemiddeling aanwezig met een interactieve infostand. Op die manier zetten ze actief in op de bekendmaking van het aanbod aan vrijetijdsbemiddeling en -trajectbegeleiding voor kinderen en jongeren met een beperking in onze regio.

Dit jaar ontvingen de organisatoren het label ‘toegankelijk evenement’ van INTER waarbij wordt voldaan aan een aantal basisvoorwaarden zoals toegankelijke informatie (voor, na en tijdens het evenement), vlotte bereikbaarheid, toegankelijke en bruikbare locaties en sanitair en een evenwaardige beleving voor alle deelnemers.

Na het festival werd (i.s.m. een aantal G-Sport-evenementen in West-Vlaanderen) een tevredenheidsenquête uitgestuurd naar alle deelnemende scholen om hen te bevragen naar hun ervaringen zodat men de volgende editie van het G-Sport-Festival zo veel als mogelijk kunnen inspelen op de wensen van de doelgroep. In 2024 vindt het G-Sport-Festival plaats in Izegem.

Het G-Sport-Festival wordt mede mogelijk gemaakt met de ondersteuning van Sport Vlaanderen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.