Home > Roeselare vereeuwigt Jempi Monseré, op dag van zijn verjaardag, met standbeeld

Roeselare vereeuwigt Jempi Monseré, op dag van zijn verjaardag, met standbeeld

Geschreven op 8 september 2021 om 10:48 door Mario De Wilde

Exact op de dag van zijn verjaardag, 8 september, en tien dagen voor de start van het WK in Vlaanderen werd in Roeselare een standbeeld voor Jean-Pierre Monseré onthuld. Monseré werd wereldkampioen in 1970 en overleed geen jaar later tijdens een kermiskoers in de regenboogtrui. Het mansgrote standbeeld mét koersfiets kreeg niet toevallig een eeuwige plek aan de voorgevel van KOERS, het Museum van de Wielersport. “Veel te vroeg werd Jean-Pierre van ons weggenomen, vandaag is het tijd om Jempi de plek te geven die hij verdient. Voor altijd 22 en voor eeuwig van ons, hier aan de voorgevel van KOERS”, aldus Burgemeester Kris Declercq
Bereikbare volksheld
Het bronzen standbeeld toont een lachende wereldkampioen Jempi, nonchalant leunend tegen zijn fiets. Voor de familie reflecteert het beeld hoe Jempi écht was: een bereikbare volksjongen met liefde voor de fiets. De koersfiets, als afgietsel in het monument verwerkt, is er één uit de decoratieve collectie van KOERS. De koersfiets van het merk Flandria werd door ex-profrenner Marc Renier op maat van Jempi gezet. Monseré maakte immers deel uit van de Flandria-wielerploeg van Pol Claeys en ploegleider Briek Schotte.

Kunstenaar klasgenoot van Jempi
Voor kunstenaar Ron Deblaere was de creatie van het monument voor Monseré een erg bijzondere opdracht. Ron en Jean-Pierre waren een tijdje studiemakkers aan de technische school RITO te Roeselare en Ron werd nadien een supporter van zijn generatiegenoot. De beeldhouwer is met dit standbeeld niet aan zijn proefstuk toe. Eerder tekende hij bijvoorbeeld ook al voor Tourwinnaar Odiel Defraeye in Roeselare en realiseerde ook het standbeeld van een fietsende Igor Decraene op het erf van de boerderij van de familie Decraene in Waregem. Igor Decraene werd in 2013 juniorenwereldkampioen tijdrijden, maar kwam geen jaar later op achttienjarige leeftijd om het leven na een ongeval.

50 jaar later
Er was in Roeselare al enige tijd sprake van een monument voor Jempi. Naar aanleiding van 50 jaar Monseré (WK-winst in 1970 en overlijden in 1971) namen de Vrienden van KOERS, de ledenkring van het museum, begin 2021 vastberaden het initiatief voor de langverwachte realisatie ervan. In het stadsbestuur Roeselare, Sportevenementen Roeselare en het cultureel genootschap de Denker, vond de vzw Vrienden van KOERS, kortweg De Jempi’s, drie enthousiaste partners die het project mogelijk maakten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.