Home > Roeselare stelt zijn twee nieuwe Cultureel Ambassadeurs voor: Lectrr en Pieter Desmet

Roeselare stelt zijn twee nieuwe Cultureel Ambassadeurs voor: Lectrr en Pieter Desmet

Geschreven op 9 juli 2024 om 07:03 door Mario De Wilde

Sinds 2013 benoemt de stad Roeselare jaarlijks één of meerdere Cultureel Ambassadeurs. Deze eretitel wordt toegekend aan personen of verenigingen die uitblinken in hun culturele prestaties en hierdoor erkenning genieten buiten de stadsgrenzen. Dit kan door middel van opdrachten in binnen- en buitenland, het winnen van nationale en internationale wedstrijden, of door een unieke bijdrage aan het kunst- en cultuurlandschap. Naast de basis- en werkingssubsidies biedt de stad ook een jaarlijkse subsidie van 13.000 euro voor nieuwe projecten en initiatieven die het cultureel imago van Roeselare versterken. Bovendien krijgen de Cultureel Ambassadeurs communicatieve en publicitaire ondersteuning via de stedelijke communicatiekanalen. De ambassadeurs worden tijdens hun ambassadeursjaren door het stadsbestuur en de Cultuur- en Erfgoedraad opgevolgd en begeleid bij de realisatie van hun initiatieven.  Gisteren werd de 11de lichting voorgesteld.

Nieuwe Lichting 2024-2026

In maart werd de oproep gelanceerd voor het cultureel ambassadeurschap #VANRSL. Vijf kandidaten dienden een dossier in, en op advies van de Cultuur- en Erfgoedraad werden twee kandidaten als Cultureel Ambassadeur gekozen: Pieter Desmet en Steven Degryse alias Lectrr.

Pieter Desmet

Pieter Desmet, geboren en opgegroeid in Roeselare maar woonachtig in Antwerpen, is een veelzijdig kunstenaar met een achtergrond in hedendaagse dans en fotografie. Hij is freelance danser, choreograaf en visueel kunstenaar, met een focus op de vervreemding van de lichamelijke ervaring. Zijn werk nodigt uit tot introspectie en dialoog en bevindt zich op het snijvlak van performance- en museale kunst.

Zijn project, “Traveling Archive of Small Gestures”, is een interdisciplinair initiatief dat fotografie, videografie, dans, performance en documentaire combineert. Het project onderzoekt de dynamiek van Roeselare en haar bewoners, resulterend in mini-tentoonstellingen die verschillende gemeenschappen belichten. Deze participatieve kunstpraktijk verzamelt portretten die samen een multidisciplinair en poëtisch portret van de stad vormen. Voor dit project ontvangt Desmet een subsidie van 13.000 euro.

544284 pieter%20desmet 6cb1dc original 1719836125

Pieter Desmet (in het midden) in volle actie

Steven Degryse alias Lectrr

Lectrr, huiscartoonist bij De Standaard, is een gevestigde naam in het culturele landschap en het maatschappelijke debat. Geboren in Roeselare en nu woonachtig in Gent, is hij bekend als scenarist, cartoonist, illustrator, en animator. Zijn werk geniet zowel nationaal als internationaal aanzien.

Met het Cultureel Ambassadeurschap viert Lectrr zijn 25-jarig jubileum en keert hij terug naar zijn geboortestad. Naast zijn werk als cartoonist, is hij actief als auteur en scenarist met projecten zoals “Trizombie”, dat in 2024 in de VS wordt uitgebracht. Lectrr wordt ondersteund door organisaties zoals Cartooning for Peace en het Cartoonist Rights Network.

 

544287 sorry mama 6d10ae original 1719837063

Sorry mama – Lectrr

De Cultureel Ambassadeurs gebundeld

De Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare laten zich niet onbetuigd en veroveren gestaag binnen-en buitenland. Wij volgen hen dan ook graag in hun kielzog. Je kan hun doen en laten blijven volgen op hun websites.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.